Обама и Ердоган ще се срещнат в Китай

Президентът на Съединените щати Барак Обама ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган в неделя в Китай, съобщи Белият дом. Двамата лидери ще са там за срещата на върха на Г-20. По-рано беше съобщено, че в рамките на същия форум Ердоган ще разговаря на четири очи и с руския президент Владимир Путин, припомня Франс прес.

От Белия дом заявяват пред агенцията, че засега не се знае дали Обама и Путин ще разговарят отделно, но допълниха, че се очаква те да имат възможност да обсъдят належащите световни кризи.

Говорител на Обама каза, че Вашингтон не подкрепя офанзивата на Турция срещу Сирийските демократични сили, част от които са кюрдските Отряди за народна самоотбрана. Аргументът е, че това ще обрече на провал усилията за единен фронт срещу „Ислямска държава“. Според източник от Пентагона всички кюрдски бойци вече са се изтеглили на източния бряг на река Ефрат, както настоява Турция. А президентският съветник по националната сигурност Сюзън Райс съобщи, че днес в Съединените щати е пристигнал 10-хилядният сирийски бежанец за текущата финансова година. Броят им сега е шест пъти по-голям в сравнение с миналата.

Източник: БНР

Коментари

коментара