Весела Чернева: Трябва да участваме в големите дебати в ЕС с ясна стратегия

Посещението на премиера Борисов  може би трябваше да се осъществи по-рано. Турция е от основните фактори в бежанската криза, подчерта в предаването „Преди всички“ Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Вишеградската група е тази, която внася най-много дисонанс, най-много раздор в общия европейски глас. Има големи въпроси, за които трябва да има визия през следващите няколко месеца, каза Чернева.

Докато Европа няма обща политика за бежанците, ще бъде податлива на натиск. Тя може да влезе в дипломация по отношение на визовата либерализация.

България преди 4 години направи стъпка за т.н. зелени паспорти на турски граждани. Нямаме право едностранно да правим визови облекчения, уточни В.Чернева.

Трябва да има дипломатически ход, по който Европа да може нещо да предложи. На този етап тя даже не е изплатила трите милиарда, които обеща за бежанците. Ако не предложи нещо реално на Турция, няма основания да претендира за охрана на външната граница, смята Чернева.

Залозите в сегашните кризи са много високи. Ако България в някаква степен се чувства изоставена по отношение на границата и е получила обещание за помощ, това е важен жест от страна на Брюксел. Но трябва да участваме в големите дебати – за бежанците, за санкциите срещу Русия, за еврозоната. Не трябва да искаме на парче, а да имаме стратегия за членството и общоевропейския дебат, обобщи Весела Чернева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Източник: БНР

Коментари

коментара