Рахой получи подкрепата на "Гражданите", интригата в Испания остава

Мариано Рахой

Испанската Народна партия си осигури  подкрепата на либералите от новата политическа формация „Гражданите“ („Сиудаданос“). Консерваторите обаче не събират необходимото мнозинство, за да издигнат отново за премиер своя лидер Мариано Рахой и да избегнат нови избори, предаде Франс прес. 

Народната партия на Рахой, която разполага със 137 депутати, и малката либерална партия „Гражданите“ (32-ма депутати), ръководена от Алберт Ривера, подписаха споразумение по програмата на бъдещото правителство след едноседмични преговори. В замяна на обещания за реформи, „Гражданите“ се ангажира да гласува за Рахой, който тази седмица ще поиска вот на доверие от депутатите за съставяне на правителство на малцинството. Партията „Гражданите“ обаче няма да се включи със свои представители в кабинета.

Събраната подкрепа от Народната партия, към която ще се присъедини една депутатка от Канарските острови, не е достатъчна. Общо това прави 170 от 350 депутати – с шест гласа по-малко от необподимите за мнозинство, необходимо за първия тур на вота на 31 август. На втория тур в петък е достатъчно обикновено мнозинство, но трябва социалистическата опозиция да се въздържи от гласуване, за да може Рахой да получи нужната подкрепа. Социалистите, които са втора политическа сила в Испания с 85 депутатски места, категорично отказват да оставят Народната партия да управлява още 4 години. 

Източник: БНР