Само 42% от германците искат канцлерът Ангела Меркел да се кандидатира отново

Ангела Меркел

Ангела Меркел управлява в Германия от 11 години и германците, които са склонни да й дадат още четири години на власт на парламентарните избори през 2017 година, са малцинство. Според проучване на института „Емнид“ само 42% от изирателите искат да я видят канцлер за четвърти път. Всеки втори отхвърля тази идея.

Сред привържениците на партията й – ХДС, одобряващите политиката й са все още 70%. През ноември миналата година 45% от германците искаха четвърти мандат за канцлерката.

Меркел все още не е обявила дали ще се кандидатира отново. Решението си тя отложи за пролетта на 2017 година, когато по-малкият коалиционен партньор на ХДС – ХСС, ще е решил дали ще подкрепи нейната кандидатура или ще излезе със своя собствена.

Всъщност,  първоначално се смяташе, че самата Меркел едва ли ще поиска да се състезава за пореден път за канцлерския пост. Това тя трябваше да обяви още миналата година през пролетта. Но тогава дойде бежанската криза и Меркел започна политика на отворени граници, която смята за отговорно да завърши, носейки лична отговорност за нея.

Източник: БНР

Коментари

коментара