Бойко Борисов и Ангела Меркел продължават да търсят решение на бежанската криза

Меркел с правителствените ръководители на България, Австрия, Хърватия и Словения

Нова среща за намиране на решение на бежанската криза ще имат българският премиер Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел. Те бяха поканени от австрийския канцлер Кристиан Керн да поговорят отново по темата през септември във Виена на съвместен обяд с колегите си от Хърватия Тихомир Орешкович и на Словения Миро Чирар. Към тях може да се присъедини и унгарският премиер Виктор Орбан

Акцентът падна върху отношенията с Турция и бежанската криза. Борисов е изложил своите теми и е бил изслушан внимателно. Той e настоял за общоевропейско решение на бежанския въпрос и проява на истинска солидарност между държавите в Европа:

България иска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери.

Борисов е запознал колегите си и с темите, които е обсъдил в Истанбул заедно с турския премиер и президент. Анкара настоява за отпадане на визовия режим с Европейския съюз. В противен случай ще спре да изпълнява своята част от споразумението за бежанците, което бе сключено по-рано тази година. Австрийският канцлер Кристиан Кер е настоял за безкомпромисна политика спрямо Анкара и дори за прекратяване на преговорите за членство в Европейския съюз. На обяда лидерите се разбрали въпросът със сигурността на външната граница да не бъде отлаган, а да се реши възможно най-бързо. Посочено било, че се водят интензивни преговори с Мали и Нигер, за да се спре притокът на емигранти от тези две страни. В Нигер в момента гладуват два милиона души и ще се наложи Европейският съюз да реши този проблем с помощ и пари, заявили още лидерите.

Източник: БНР