Премиерът ще търси подкрепа за защитата на външната граница на ЕС

България е в изключително сложна ситуация, в която трябва да пази външната граница на ЕС, и въпреки тежките моменти,ние успяваме по най-добрия начин да защитаваме европейската граница, заяви българският премиер Бойко Борисов в Берлин при срещата си със заместник-генералния секретар на фондация „Конрад Аденауер“ Герхард Вахлерс: 

За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с този проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България


По време на работен обяд днес се очаква премиерът да поиска подкрепата на ЕС за защита на външната граница. Той е в германската столица по покана на канцлера Ангела Меркел, която предприе дипломатически маратон, срещайки се с 15 свои колеги от Европейския съюз, за да подготви срещата на върха, насрочена за 16 септември в Братислава. 

На обяда ще присъстват канцлера на Австрия и премиерите на Словения и Хърватия. Очаква се България да поиска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери, както и подсилване с хора на граничната защита, за което ще разчита на „Фронтекс“. 

Меркел се е ангажирала да подкрепи искането на София пред Европейската комисия.

Източник: БНР

Коментари

коментара