Новият премиер на Тунис предупреди, че може да се наложи политика на икономии

Правителството на премиера Юсеф Шахед получи доверие в парламента на Тунис.

Новият кабинет, който е на националното единство, беше подкрепен от 167 от 217-те депутати.
 
Шахед заяви:

През последните 5 години тунизийците не работиха достатъчно. Продукцията намаля. През последните пет години бизнесът не инвестира достатъчно, особено в районите във вътрешността на страната. Корупцията се увеличи. През тези години влязохме в криза на ценностите и морала.

Юсеф Шахед  предупреди, че приемането на програма за строги икономии ще бъде неизбежно, ако Тунис не преодолее икономическите си трудности:
 
Ако не започнем промени, през 2017-а ситуацията ще е още по-тежка. Ще бъдем принудени да започнем политика на икономии. Какво означава това? Означава, че ще трябва да съкратим разходите за здравеопазване, ще трябва да уволним хиляди служители от обществения сектор и да увеличим данъците.

  Тунис  има сериозни проблеми заради ниски постъпления от туризма, след като две ислямистки нападения срещу чуждестранни туристи миналата година поразиха една от ключовите за Тунис индустрии, а стачки и протести за работни места засегнаха друг важен отрасъл – производството на фосфати, отбелязва Ройтерс.
  Шахед обеща, че новото му правителство ще вземе тежки решения, за да подпомогне растежа на икономиката и да създаде работни места под натиска на международните кредитори за реформи и орязване на публичните разходи.

Източник: БНР

Коментари

коментара