Борисов: Можем да решим бежанската криза още днес само за България

С президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъждаме мигрантската криза. Предстоят ни изключително трудни месеци, но се надявам заедно с воля от ЕС и Турция да намерим изход. Ние можем да решим проблема още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни. Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук:

Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка. Убеден съм, че всички заедно можем да се справим. Искам европейско единство и защита на суверенитет на всяка европейска държава. Аз съм убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона. Благодаря за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността им да намалят натиска и товара на България.

Унгарският премиер Виктор Орбан по-рано обяви намерение да се строи втора ограда по южната граница на страната със Сърбия. Според Орбан така ще има защита, в случай че Турция промени миграционната си политика. Министърът на външните работи на Полша, Витолд Вашчиковски, потвърди позицията на полското правителство, че схемата за преразпределение на имигрантите между страните от Европейския съюз е неприемлива за страната му.

Източник: БНР