Родион Попов: Нашите партньори от ЕС само имитират подкрепа за България

Радион Попов

В България идват нелегални мигранти и ще продължават да идват, а причините са много и комплексни, това коментира в интервю за предаването „12+4“ по програма „Хоризонт“ Родион Попов, бивш заместник външен министър, дипломат и разузнавач:

Стана ясно, че прословутата ограда на границата не работи или работи с минимален ефект. Освен това стана ясно, че нашите чудесни партньори от ЕС имитират подкрепа за България, и аз апелирам към премиера и към всички институции на страната да изискват от европейците, т.е. от ЕС, помощта им да се изрази в нещо по-реално, а не в 80 или 150 охранители и служители, които в по-голямата си част ще стоят по КПП-тата, а мигрантите и каналджиите не минават през КПП-тата или минават там чрез специални автобуси, а останалите се движат през гори и поляни.

Попов допълни:

Не е достатъчно премиерът Борисов да бъде като пощенски гълъб между Ердоган, между колегата му Йълдъръм и между Меркел, защото европейците са в състояние, в което не могат да контролират една хомогенна, една адекватна, ефективна политика. Те просто се огъват, в зависимост от натиска, който идва от Ердоган, от Турция. Те просто реагират пожарно.

Цялото интервю с Родион Попов можете да чуете от звуковия файл.

Източник: БНР