Продължава турското военно нахлуване в Сирия

Опозиционните Сирийски демократични сили, в чийто състав основна роля играят смятаните от Турция за врагове кюрдски Отряди за народна самоотбрана, вече са се изтеглили от източната страна на река Ефрат, както настоява Анкара.

Това съобщи Ройтерс, като цитира говорител на водената от Съединените щати коалиция в сирийската война. Той допълни, че кюрдските бойци и арабските им съратници възнамеряват да започнат офанзива срещу Ракка – крепостта на „Ислямска държава“ в Сирия.

Часове по-рано от турското външно министерство съобщиха пред Ройтерс, че държавният секретар на Съединените щати Джон Кери е уверил по телефона първия дипломат на Турция Мевлют Чавушоглу, че подкрепяните от Вашингтон кюрди ще се върнат на изток от Ефрат.

Междувременно посредникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура обяви, че Русия се е съгласила на 48-часово прекратяване на огъня в Алепо. Но допълни, че за да влезе то в сила, трябва положителен отговор от всички враждуващи там страни. Чак тогава ще могат да бъдат доставени хуманитарни помощи на цивилното население.

Режимът на Башар ал Асад е отговорен за две обгазявания на цивилни и бунтовници с бойни отровни вещества, а джихадистите от „Ислямска държава“ – за едно. Това е изводът на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия в публикуван снощи доклад от продължило цяла година разследване. За още 6 химически атаки двете организации не са стигнали до неоспорим извод кой носи вина. Ройтерс отбелязва, че предстои сблъсък в Съвета за сигурност на ООН за последствията, които трябва да понесе сирийският президент.

Източник: БНР