Боян Чуков: България не може да бъде посредник между ЕС и Турция

Боян Чуков

Посещението на премиера Бойко Борисов в Турция ще бъде от изключително значение за България през следващите няколко месеца, това заяви в интервю за предаването „12+4“ по програма „Хоризонт“ анализаторът Боян Чуков:

Аз мисля, че за нас е изключително важно да имаме много добри отношения с Турция. България е заинтересована да има като съсед просперираща и стабилна Турция, тъй като на територията на Турция се намират около два-три милиона бежанци и в тази мъртва схватка, в която са се вкопчили ЕС и Турция, където има преговори, където има включително и рекет, е важно да имаме добри отношения с Турция.

Чуков допълни:

България не може да бъде посредник между ЕС и Турция. Това бяха едни медийни балони, които се развиваха дълги години в България, че нашата страна ще бъде посредник на ЕС с Русия, на ЕС с Турция и т.н., но това са мощни геополитически, глобални и регионални играчи, които не се нуждаят от някакви дребни посредници. Турция като мощна държава си има своя стратегия, ние не можем да променяме стратегията на Турция, но чисто прагматичната политика на Турция е много адаптивна и тук България трябва да търси своя национален интерес и да търси компромиси с Турция, така че по отношение на нашата територия да запазим все пак приличното състояние, в което се намираме в момента.

Цялото интервю с Боян Чуков можете да чуете от звуковия файл.


Източник: БНР

Коментари

коментара