Войната вляво

Георги Първанов и Корнелия Нинова

Въпреки обрата в отношенията между ръководствата на БСП и АБВ, не смятам, че резултатът от президентските избори е предопределен, тов акоментира в интервю за предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ Янаки Стоилов, член на Националния съвет на БСП:

В случая по-лошо е не това, че БСП ще се яви самостоятелно на изборите, а това, че се създаде впечатление за обединение в ляво, което не се осъществи. За мен причината за тази развръзка се дължи на обстоятелството, че ръководството на БСП не показа, че в началото на преговорите поставя най-важните политически въпроси. Като че ли разговорите бяха сведени до това да се намери приемлива кандидатура, която да обедини подкрепата на АБВ и БСП, но не се поставиха въпросите за външния дълг, който беше гласуван с подкрепата на АБВ, за пенсионната реформа, която и до ден днешен се представя от АБВ като голямо достижение на правителството, в което участваха, а всъщност хората са недоволни, че ще трябва да работят повече и до по-голяма възраст. Това бяха достатъчно сериозни теми, за които трябваше да се прецени дали могат да бъдат преодолени, за да се сближат позициите и след това вече да се търси подходяща кандидатура.

Стоилов допълни:

По начало ръководството на БСП не демонстрира политическа последователност и затова действията му стават трудно предвидими. Именно тези преговори започнаха без конкретен мандат, а само с общото очакване за постигането на широка лява коалиция, която да издигне и да подкрепи кандидата, но след като има причини това да не стане, сега трябва да се постави въпросът, че този кандидат, който беше лично подкрепен от председателя на Националния съвет и от самия Национален съвет, следващото логично действие е той да бъде издигнат като кандидат на БСП. Освен това мисля, че вече господин Радев, който демонстрира лични и професионални качества, които трябва да бъдат оценени, трябва отсега да влезе в диалог и с управляващите, и с премиера, защото има много тежки теми пред страната, като тази за мигрантската вълна, за включването на американски самолети в охраната на българското въздушно пространство. Не трябва да се отклоняваме само около сюжета на взаймодействието с други партии.

Не очаквах обратът в отношенията между АБВ и БСП да се случи точно по този начин, каза политологът Борис Попиванов:

Може би имаше достатъчно основание да мисилим, че нещо подобно би могло да настъпи, защото АБВ се впуснаха в кампанията по съствяне на коалиция с БСП по един изключително активен, на моменти безпардонен начин, като искаха да внушат, че те са водещата сила в лявото пространство и че БСП трябва да се съобразява с техния дневен ред, с техните предложения, включително и с тяхната идея за това как трябва да изглежда самата кампания. Тъй като раните в самата социалистическа партия от напускането на АБВ все още не са напълно зараснали, може би е логично това, което се случи, а именно – край на търпението на ръководството, защото след съставянето на такава коалиция, всеки подобен ход би сринал наистина кандидатурата, би разрушил кампанията. Това беше последният момент, в който можеше да се действа, за да се покаже, че компромиси не се правят.

Попиванов допълни още:

Ръководството на БСП се опитваше още от конгреса да внуши, че БСП, която дълго време се е самозатваряла в своето ядро, сред своите привърженици, сред своя сегмент от български избиратели, вече започва да се отваря и търси наистина много широк профил и към други организации, изобщо към обществото като цяло. Играта с АБВ и с партията на Татяна Дончева беше посветена точно на това – да се покаже, че е възможно процесът на свиване и самозатваряне да бъде прекъснат и вместо него да има ново отваряне. Тук ествествено възниква въпросът каква е цената и до каква степен можем да говорим за механична аритметика в политиката. До колко два субекта, които не споделят общи идеи и разбирания, събирайки се заедно могат да произведат по-добър резултат или напротив компромисите, които ще правят, биха били по-скоро вредни за самото представяне на изборите.

Цялото интервю с Янаки Стоилов и Борис Попиванов можете да чуете в звуковия файл.

Източник: БНР