Бъдещето на ЕС и миграцията – основни теми на срещите на германския канцлер в Прага

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря днес в Прага с премиера на Чехия Бохуслав Соботка и с президента Милош Земан. Бъдещето на Европейския съюз и миграцията ще бъдат сред основните теми на срещите. Визитата ще бъде съпроводена от няколко акции, организирани от противници и поддръжници на политиката на канцлера Меркел по отношение на миграцията

Сред основните теми ще бъде подготовката на Съвета на 27-те в Братислава, предвиден за 16 септември. В дускусията за бъдещето на ЕС премиерът Соботка ще представи на канцлера Меркел чешкия приоритет, който е „Европа, гарантираща сигурност и просперитет на своите граждани“. Засилване охраната на външните шенгенски граници и отварянето на дебата за възникването на обща европейска армия – също ще бъдат поставени като теми.

Визитата беше дълго подготвяна и не беше осъществена по време на чешкото председателство на Вишеградската четворка, приключило през месец юни. Предполага се заради различията в позициите на канцлера Меркел и на чешкия президент Милош Земан и други политици. В Чехия не само няма, но и липсва желание да съществува някаква силна мюсюлманска общност – тема, по-актуална за Германия. Премиерът Бохуслав Соботка подчерта, че въпреки различните позиции в някои области, като например подхода към миграцията, отношенията с Берлин са важни за Чехия. Германия е важен член на ЕС и НАТО, както и сред основните търговски партньори на страната. 

След разговорите с премиера канцлерът ще посети престижния Чешки технически университет в Прага, където ще се срещне с представители на чешки и немски изследователски институции.

Вечерта е предвидена среща с чешкия президент и вечеря с премиера и някои министри.

На 26 август – петък, канцлерът Меркел се очаква да пристигне във Варшава, където ще се срещне с премиерите на страните от Вишеградската четворка. Петимата премиери ще се занимават с проблемите на бежанците и мигрантската вълна, с конфликта между Украйна и Русия, санкциите срещу Русия, ситуацията в Турция и др.

Източник: БНР