Турският премиер: Интересите на режима в Дамаск не могат да бъдат игнорирани

Джо Байдън и Бинали Йълдъръм

 Турската военна операция в Северна Сирия ще продължи, докато бойците на кюрдските милиции се върнат на изток от река Ефрат, обяви турският премиер Бинали Йълдъръм. В интервю за телевизия Хабер тюрк, Йълдъръм подчерта, че интересите на режима в Дамаск не може да бъдат игнорирани.

Не виждаме бъдеще за режима на Башар Асад в решаването на сирийската криза, но в началния етап, искаме или не, той се явява една от страните, каза турският премиер.
  Вчера турски танкове и бойна техника пресякоха границата със Сирия и започнаха операция под кодовото название „Щитът на Ефрат“ срещу „Ислямска държава“ и кюрдските милиции. Тя е  подкрепяна от самолети на предвожданата от САЩ международна коалиция за борба срещу  . Представители на крилото на сирийската опозиция, подкрепяно от Анкара, обявиха, че са установили пълен контрол над сирийския град Джараблус.
  Междувременно вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който бе на посещение в Анкара, изрази подкрепа за действията на Турция.

  САЩ смятат, че границата на Турция трябва да се контролира от Турция и на нея не трялва да се намира никаква друга група.Ние казваме ясно, че прокюрдските сили трябва да се върнат,сирийските кюрди ще загубят подкрепата на Сащ ако не се изтеглят на изток от реката Ефрат. Ако те не спазят този ангажимент, няма да получат американска подкрепа при никакви обстоятелства, заяви Байдън на съвместна пресконференция с турския президент Ердоган, с когото разговаря вчера в Анкара. Джо Байдън се извини на Ердоган, че не е могъл да дойде в Турция веднага след опита за преврат, за да изрази солидарността си с народа на Турция.

  А турският президент подчерта,че Турция няма да приеме перспективата за създаване на каквото и да било кюрдско териториално формирование в Северна Сирия.

Каквото и да ни коства това, ние никога и по никакъв начин няма да го допуснем, каза Ердоган.

  Турски танкове и бойна техника пресякоха вчера границата със Сирия,провеждайки операция под кодовото название Щитът на Ефрат срещу ислямска държава и кюрдските милиции,която се подкрепя с удари по въздуха от самолети на предвожданата от Сащ Международна коалиция за борба срещу „Ислямска държава“.

  В операциите на турската армия в Северна Сирия участват 5 хиляди бойци от отряди на сирийската опозиция.Тяхни представители обявиха,че са установили пълен контрол над сирийския град Джараблус,който досега бе в ръцете на терористичната групировка Ислямска държава.

  Отговорен турски представител заяви, че турската армия  ще продължи военните операции в Сирия, докато не бъдат неутрализирани непосредствените заплахи за нейната сигурност.

  Агенция Франс прес съобщи,че Русия е изразила дълбоко безпокойство от започналата операция на турската армия в Сирия.

  Отговорен турски представител обаче опроверга, като заяви, че Москва е била уведомена за операцията.

Източник: БНР

Коментари

коментара