Първо в Nbox: Бг тютюнът и цигарите поскъпват до края на годината

Първо в Nbox: Бг тютюнът и цигарите поскъпват до края на годината
Изкупната цена на тютюна е с 35% по-висока от миналата година

 

От началото на 2016 г. цигарите поскъпнаха заради завишени акцизи. По новата схема, най-евтините цигари поскъпнаха най-малко, а скъпите- поскъпнаха повече. Оказва се обаче, че към края на годината, българските цигари вероятно ще поскъпнат още. Причината? По-скъпият тютюн тази година.

От тютюневия бранш обявиха, че цената на килограм ще стигне и дори ще мине 8 лева. За сравнение- миналата година тютюнът се изкупуваше за 5-6 лева. Това прави около 35% увеличение на цената през тази година. Няма как това да не окаже влияние на крайната цена, категорични са експерти.

Тютюнопроизводители смятат, че крайната изкупна цена ще стане ясна в края на месец октомври или в началото на месец ноември. Възможно е изкупната кампания да започне по-рано, тъй като ще има много голяма конкуренция между самите фирми. Причината е, че количеството, което предварително е било договорено, всъщност няма да го има и затова някои от фирмите ще се опитат да купят тютюна по-рано.

Вносните цигари също поскъпнаха от април месец. С до 20 стотинки на кутия по-скъпо се предлагат вече те по магазините.

От бранша очакват заради поскъпването на тютюна, да има ръст на контрабандата и българите да продължат да отскачат до Сърбия за по-евтини цигари. 

 

 

  • цигари
  • тютюн

    Източник: Nbox.bg