Аквариумни риби изяждат събратята си в реките

Аквариумни риби изяждат събратята си в реките
Пускането им е опасно и забранено

Рибките от аквариум, пуснати в реки, езера и язовири са опасни, предупреди  проф. Таня Хубенова – директор на Института по рибарство и аквакултури пред БНР. %Най-малкото е безотговорно пускането на аквариумни риби в естествени водоеми. В много случаи това са топлолюбиви риби, които умират при температури по-ниски от 22-23 градуса и не биха нанесли голяма щета. Но има и друг аспект –  в някои случаи тези риби са носители на болести, които могат да заразят естествените хабитати и другите обитатели на водоемите. По принцип, пускането на чужди видове за нашите водоеми е забранено”, напомни специалистката.

Хубенова даде за пример американските раци, които не боледуват, но пренасят опасна за българските раци зараза. Т. нар. „слънчак“ също е бил аквариумна рибка, но в момента потиска местните видове в почти всички водоеми у нас, защото се размножава много бързо.

Пример за опасността дадоха и австралийски учени от университета Мърдок. Те в продължение на 12 години са проследявали златните рибки (златна каракуда) в река Вас в Западна Австралия и открили, че инвазивният вид вреди на местните риби и екосистеми. Златните рибки са всеядни и техните хранителни навици могат да станат разрушителни в природата. Те понижават качеството на водата, разбърквайки утайката на дъното на реката, изкопават растения и изяждат всичко, което сметнат за подходящо, включително хайвера на местните риби.

  • риби
  • аквариум

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара