Летящият задник катастрофира (Видео)

Летящият задник катастрофира (Видео)
Хибридът между дирижабъл, хеликоптер и самолет се удари в стълб

Най-големият летателен апарат в света Airlander 10 падна, след като се блъсна в  телеграфен стълб. Инцидентът, при който никой не е пострадал, стана по време на тестови полет в Англия. Преди седмица най-големият дирижабъл направи първия си полет. Той излетя от летището в Кардингтън, Централна Англия.

Внушителният 92-метров дирижабъл обиколи района, наблюдаван от стотици хора, паркирали автомобилите си по периметъра на летището, и кацна на него след половин час. Airlander 10 е хибрид между дирижабъл, хеликоптер и самолет. Той може да остане във въздуха до две седмици. Предназначен е да превозва повече товари от обикновените самолети с по-малко гориво. На височина може да се издига до 4900 м, а максималната му скорост е 148 км/ч.

Засега Airlander 10 може да превозва до 10 метрични тона пътници или товари. Разработилата го британска компания „Хайбрид еър виикълс“ (Hybrid Air vehicles“) се надява до 2020 г. да създаде още по-голям дирижабъл с вместимост 50 метрични тона.

За излитането на Airlander 10 не е необходима писта, както при хеликоптерите. Освен това превозът с него е по-евтин и по-екологичен, изтъкна Стивън Макгленън, изпълнителен директор на „Хайбрид еър виикълс“. Заради характерната си форма дирижабълът е наричан „летящия задник“.

  • дирижабъл
  • airlander 10

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара