Адвокат №1 на Пловдив защитава клошаря

Адвокат №1 на Пловдив защитава клошаря
Бездомникът взимал 120 лева пенсия и 10 лева добавки

Стефан Левашки, шеф на адвокатската колегия в Пловдив, ще защитава безплатно Любомир Данчев, научи „Марица“. Клошарят, арестуван за палежа на тютюневите складове, подготвил сак с дрехи да се мести на нов адрес. Пред разследващите споделил, че в деня преди пожара имал тегоба, чувствал, че нещо лошо ще се случи. Той е арестуван за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор Костадин Паскалев.  

44-годишният мъж свил цигара половин час преди от покрива над неговите прозорци да се извие пушек. Той обитавал целия четвърти етаж на тютюневия склад до сградата на „Тотал спорт”. Заключвал вратата с катинар. Бранел с нож територията си от останалите клошари. Вътре натрупал дюшеци, дрехи. Цигарите свивал сам. Изхвърлял ги в пепелник, а после в пластмасов кош. 

На три адреса, които обитавал през 2000 и 2008 г., възниквали пожари. Данчев споменал и за четвърти адрес, който се проверява в момента. Той е осъждан три пъти за кражби и веднъж за грабеж. Едногодишната си присъда изтърпява през март тази година. Настанява се в склада, където живял и по-рано. Преди да излезе от затвора, също вадел нож.

Назначена му е психоекспертиза. Данните от предишни изследвания по време на делата срещу него, показват, че е вменяем. Диагнозата му е лека умствена изостаналост. Заради нея му е издадено решение от ТЕЛК, което е пожизнено. Води се на отчет в Психодиспансера. Получава 120 лева пенсия за инвалидност.

През 2012 г. Данчев подава молба в социалните служби  за Центъра за временно настаняване. Пратен е там, но не успява да издържи и месец. Напуска. По-късно подава нова молба, но не оставя нито телефон за връзка, нито адрес. По лична карта има адресна регистрация в район „Централен“. Социалните го търсят там много пъти, но от него няма и следа.

През 2013 г. е  консултиран от социалните служители, че с решението от ТЕЛК може да бъде настанен в Дома за хора с  умствена изостаналост. Той настоява да бъде в Пловдив. Вписват го под №19 в списъка на чакащите за настаняване. Но Данчев не отива нито веднъж да се интересува какво става с молбата му.

По време на обходите през зимата за бездомници социалните работници го срещат няколко пъти. Предлагат му помощ. Той обещава, че ще отиде до службата. Нито веднъж не отива. За сметка на това получава инеграционни добавки по банков път. Наскоро отива да подаде нова молба, тъй като срокът на старата изтича. На 5 август му изготвят социална оценка. Одобрен е да получава интеграционни добавки в размер на  9,75 лева на месец.

Родителите на Данчев са починали. Няма близки. Няма семейство. Не се е женил. В Агенцията по вписване на негово име няма никакъв имот. „Това лице е общественоопасно”, категоричен е окръжният прокурор Румен Попов

  • пловдив
  • тютюневи складове

    Източник: Nbox.bg