Генерал Богомил Бонев тръгва в битката за президент

Генерал Богомил Бонев тръгва в битката за президент
Кандидат вицепрезидент на ексвътрешния министър ще бъде генерал Кирил Радев, разкри само Big5

Генерал Богомил Бонев ще участва в президентските избори, научи ексклузивно BIG5.BG. Бившият вътрешен министър ще бъде издигнат от Инициативен комитет, като независим кандидат за държавен глава. Негово вице ще бъде генерал Кирил Радев, бивш шеф на НСБОП по времето, когато самият Бонев бе вътрешен министър от правителството на Иван Костов.

Според думите на член от Инициативния комитет по издигането на двамата кандидати, тъй като в последно време само генерали напирали да управляват държавата, граждани решили да издигнат още двама, като тези за сметка на другите обаче, поне били известни и компетентни.

„Когато генерал Богомил Бонев взе 20% от гласовете на избирателите на президентските изори през 2000-та година, Бойко Борисов и Румен Радев още не знаеха какво точно значи думичката политика“, твърди източника ни. По думите му, Инициативния комитет по издигането на кандидатите вече бил започнал работа, а предварителните сондажи на нагласите сред хората показвали, че той ще се ползва с много широка гражданска подкрепа.

„Слогънът на кандидат президентската ни двойка ще бъде: „Да върнем България на гражданите!“ Идеята за него дошла, когато преди дни изгорели тютюневите складове в Пловдив, което пък според члена на Инициативния комитет на двамата генерали, вече преляло чашата на гражданското и политическо търпение.

„По времето на генерал Бонев и генерал Радев паднаха визите и беше преборен най-масовия рекет в държавата, а това е достатъчно доказателство, че двамата генерали биха могли да се справят с всички проблеми и днес. Тъй като длъжността президент включва в себе си и върховен главнокомандващ, считам, че нашата кандидатура е на хора, които действително разбират същността и съдържанието на това понятие“, казва още члена ИК пред сайта ни.

„За да разберете колко са известни нашите хора, само ще ви кажа, че онзи ден докато правеше материал за генерал Радев от БСП, Нова телевизия пусна снимка на нашият генерал – Кирил Радев. Какво повече да говорим?“, иронично завършва източникът ни. Според него в момента България имала нужда именно от хора с подобни компетенции, а не от някакви неясни персони, с неясни знания и визии, като Петър Стоянов и Георги Първанов.

Богомил Бонев е роден на 18 септември 1957 година в Радомир. През 1981 г. завършва Висшата специална школа на МВР, след което работи като инспектор в Народната милиция. Завършва и право в Софийския университет „Климент Охридски“. През 1990 г. напуска полицията, но в края на 1991 г. е назначен за директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, а през февруари 1992 г. – за главен секретар на Министерството на вътрешните работи при правителството на СДС. След падането от власт на правителството 1993 г. е освободен от този пост и през следващите години работи като адвокат и експерт по националната сигурност на Съюза на демократичните сили.

През февруари 1997 г. Бонев става министър на вътрешните работи в назначения от президента Петър Стоянов служебен кабинет на Стефан Софиянски. Бонев остава на този пост и в правителството на ОДС до края на 1999 г. Освободен е по предложение на министър-председателя Иван Костов за структурни и персонални промени в кабинета.

През 2000 г. Богомил Бонев е избран за председател на новосъздадената Гражданска демократична партия за България. От 1998 г. до 2008 е президент на Българската федерация по конен спорт, след което на този пост е избран Георги Гергов. През 2006 г. сключва брак с Нона Йотова.

Кандидатира се за президент на президентските избори в края на 2001, при което е смятан за един от основните кандидати.

Ген. Кирил Радев е бивш директор на Националната служба за борба с организираната престъпност /НСБОП/. Той е роден е в гр. Добрич. Завършва Висшия институт на МВР и Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ със степен магистър по право. От 1980 г. работи в системата на МВР. До 1991 г. служи в Икономическата полиция. Следващата година става директор на Централната служба за борба с организираната престъпност /ЦСБОП/. Тогава министър на вътрешните работи е Йордан Соколов, а главен секретар на МВР –  вътрешният  министър от кабинета на Иван Костов, Богомил Бонев.

През март 1993 г. Радев подава оставка като шеф на службата. Той изпреварва с часове уволнението си от тогавашния министър на вътрешните работи Виктор Михайлов. През 1997 г. пък Радев отново е назначен за директор на НСБОП. Освободен е от този пост, тъй като министърът на вътрешните работи от ремонтирания през декември кабинет на премиера Костов Емануил Димитров обяви, че Радев ще бъде сменен, за да бъде оптимизирана работата на НСБОП.

Ген. Радев е поканен на разговор с министър Йорданов, който да изложи мотивите за смяната му. Радев не отива на срещата с обяснението, че за него е неприемливо да научи за смяната си от медиите, а не лично от министъра, а и понеже не желае посредници /секретарката на Йорданов/ да му съобщават, че министърът желае да разговаря с него. Според пресата причината за смяната е, че ген. Радев е от близкото обкръжение на бившия шеф на МВР ген. Богомил Бонев, който отправи атаки към правителството на Костов.

С указ на президента ген. Радев е освободен от поста директор на НСБОП и на негово място по предложение на вътрешния министър Йорданов е назначен полк. Румен Миланов.

През 2001 г. Кирил Радев се присъединява към Гражданската партия, учредена от Богомил Бонев.

Васил Марков, BIG5.BG

  • богомил бонев
  • президентски избори

    Източник: Nbox.bg