Французите не искат Саркози за президент

Французите не искат Саркози за президент
Близо 80 процента от жителите на страната против кандидатурата на политика

Голямо мнозинство от французите – 79%, не желаят бившият президент Никола Саркози да се върне на този пост през 2017 г., сочат резултатите от проучване на социологическата агенция „Елаб“.

Вчера стана известно, че Саркози е готов да издигне своята кандидатура за предстоящите догодина президентски избори във Франция. Самият той обяви това намерение в новата си книга „Всичко за Франция“, която ще бъде представена утре и която представлява негова своеобразна политическа програма.

Според анкетата 67% от французите предпочитат кандидатурата на сегашния кмет на Бордо и бивш премиер Ален Жупе пред тази на Саркози. Показателно е, че против Саркози са настроени и много хора, смятащи се за близки по възгледи до десните и центристите във Франция – съответно 54 и 46%.

Въпреки, че 73% от запитаните намират Саркози за „целеустремен“, а 67% – за динамичен политик, кандидатурата му предизвиква безпокойство сред 59% от французите.

Само 37% вярват, че той „е способен да проведе необходимите реформи в страната“, а само 28% – че „е способен да обедини населението на Франция“.

Първият тур на президентските избори във Франция е насрочен за 23 април, а вторият – за 7 май 2017 г.

  • никола саркози
  • франция

    Източник: Nbox.bg