Заради времето: домашното сладко и медът- супер скъпи

Заради времето: домашното сладко и медът- супер скъпи
Малко бурканче сладко от боровинки излиза 3-4 лева, малините и къпините също поскъпнаха

Домашното сладко това лято излиза по-скъпо. Освен, ако не решите да си берете сами горските плодове. В противен случай ще трябва солено да се изръсите са вкусните плодчета, с които се правят уникалните български сладка.

По пазарите в момента се продават боровинки, малини и къпини от Родопите. Цената им обаче тази годена е много висока. Причината- студенатае пролет и сухото лято. Реколтата от дребните плодчета е лоша и това доведе до по-високите цени.

Килограм боровинки по пазарите върви по 7–7.50 лв. Обикновено за 4 бурканчета сладко са нужни 1-1,5 килограма плодчета, в зависимост от това колко гъсто искате да е сладкото, 1 кг. захар и вода. Това означава, че за тази порция ще се изхарчите 10-12 лева.

Миналата година боровинките се продаваха за 6 лв., а в момента дори на изкупните пунктове в Родопите може да се намерят за 8.50.

Малините на пазара са 4.50 лева за килограм, а къпините —6 лв.

Студената пролет и температурните аномалии оказаха влияние и на производството на мед. Заради времето пчелите не могат да събират мед и за да не гладуват, трябва да бъдат захранвани. Това повишава разходите на пчеларите и съответно вдига цената продукта.

Към момента трудно може да намерите буркан мед за по-малко от 10 лева. Очаква се тази цена да скочи на 12 лева скоро. Цената на био меда пък стига до 30 лева за кило.

 

 

  • сладко
  • мед

    Източник: Nbox.bg