Белла фигура: един блестящ Ренци

Белла фигура: един блестящ Ренци
Какво идва след Брекзит и как изглежда бъдещето на Европа?

Няма спор – този път Матео Ренци нямаше равен на себе си. Самопровъзгласилият се за първи реформатор на италианското общество блестеше откъдето и да го погледне човек. Мястото на срещата бе повече от символично – „Тройката“ се срещна близо до гроба на Алтиеро Спинели – един от „бащите“ на Европа. С неслучайния избор на това място за срещата на европейската „Тройка“ Ренци показа ясно какво иска: да бъде лидер. И не само в Италия, но и в Европа.

Тези свои амбиции Ренци беше заявил още преди британския референдум. Но след като стана известен резултатът от тяхното гласуване да напуснат ЕС, Ренци съзря шанса да заиграе с първите. Според него, не германско-френският локомотив, а едно трио от Италия, Германия и Франция трябва да поведе ЕС в нова посока. Малко след британския референдум „триото“ се събра в Берлин. Сега срещата се проведе край остров Вентотене на борда на самолетоносача „Гарибалди“, който координира операцията на ЕС за спасяване на бежанци в Средиземно море. А това говори допълнително за италианските лидерски претенции.

Нов троен съюз?

Още преди срещата Ренци очерта пътя, по който трябва да тръгне ЕС: общността да се раздели с твърдите правила и технокрацията, да престане да бъде съюз на банките, а да следва идеалите си и да мисли повече за гражданите. Тези изявления, разбира се, са насочени към италианския избирател, който е отегчен от въведената, уж от Германия, политика на икономии и иска повече независимост от Брюксел. Ренци обаче остана длъжник на конкретиката и, във Вентотене и на самолетоносача, не каза нищо повече по тези въпроси. Но не това беше целта на тази среща, а красивите кадри, показващи Ренци като истински европейски лидер. Германската канцлерка и френският президент бяха само допълнителна декоративна украса, доколкото не излъчиха някакви истински нови идеи. Меркел просто се включи в тази игра и похвали икономическите реформи на Ренци, но без да изпълни съкровеното му желание за нови дългове. Италианският премиер пък похвали Меркел за нейното великодушие: все пак Германия прие осем пъти повече бежанци, отколкото Италия.

Толкова ли добри приятели станаха двамата? Разбира се, че зад фасадата се крият тънки сметки. Ангела Меркел иска да спечели Ренци на своя страна – тя има нужда от подкрепата на Рим, за да постигне практически резултати по бежанския въпрос, отношенията с Турция, борбата срещу терора и за повече инвестиции. Защото съпротива има достатъчно – например от страни като Полша или Австрия. Затова тя реши да подсили позициите на Ренци в родината му. Още повече, че в Брюксел не виждат алтернатива на сегашния италиански премиер.

Ренци се чувства силен

След тази неочаквана подкрепа италианският премиер вече може да се откаже от един свой вътрешнополитически ангажимент: да обвърже политическата си съдба с конституционния референдум през ноември. В навечерието на срещата на тримата лидери той обяви, че във всеки случай ще остане на поста си до редовните парламентарни избори през март 2018 година.

Ренци се чувства достатъчно силен. Доброто впечатление, което прави на европейската политическа сцена, ще му помогне да спечели червени точки у дома. Среща на „триото“ във Вентотене беше само оперета, превърнала се в успех за Матео Ренци. Представлението обаче не придвижи ЕС напред. Или както отбеляза германската канцлерка, съюзът е поставен на изпитание. А диагноза му остава неясна.

Бернд Ригерт, dw

  • ренци
  • брекзит

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара