След Брекзит: Британци се ослушват за БГ паспорти

След Брекзит: Британци се ослушват за БГ паспорти
30 молби за получаване на гражданство са постъпили в посолството ни на Острова

Жители на Великобритания не искат да се откажат от възможността да живеят и работят в ЕС и правят всичко възможно да получат гражданство на друга членка на общността, включително и от България, пише „Блумбърг“.

Много посолства в Лондон регистрират увеличаване на молбите за получаване на паспорт от страни-членки на ЕС, започнало веднага след като станаха известни резултатите от референдума за Брекзит.

Посолството на България съобщава за 30 молби от британци за получаване на гражданство.

„По правило не получаваме такива молби от британски граждани, тази тенденция започна след референдума“, казва вторият секретар на българското представителство Цветин Спасов.

Аташе в австрийското посолство изтъква, че в първите дни след референдума броят на телефонните обаждания и електронните писма за искане на гражданство е бил над 100 на ден. Броят на молбите за получаване на австрийско гражданство през юли почти се е удвоил в сравнение със същия период на миналата година. В шведското посолство молбите за гражданство са нараснали седем пъти, като в седмицата на референдума се стигнало до 150 на ден. В посолството на Полша обикновено постъпват средно по 100 молби за гражданство годишно, но след референдума посолството е получило към 600 молби за гражданство.

Италианският премиер Матео Ренци посрещна германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд вчера на о. Вентотене, за да обсъдят последиците за ЕС от Брезкит. Срещата на високо равнище във Вентотене е вече второто неформално съвещание в този формат – предишния път Ренци, Меркел и Оланд се събраха на 27 юни в Берлин, за да обсъдят последствията от британския референдум за излизане от ЕС.

  • брекзит

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара