Готви ли се за война светът?

Готви ли се за война светът?
Германия приема обновена концепция за гражданска защита в случай на атака

Германското правителство приема в сряда обновена концепция за гражданска защита в случай на атака, пише „24 часа“. Това е първият такъв план от края на Втората световна война. В него са записани мерките, които трябва да бъдат взети в случай на заплаха – при хибридни нападения, при които врагът атакува с компютърни вируси, саботажи, терористични удари. Концепцията е от 69 страници. Сред мерките, които се предвиждат, е гражданите на Германия да се запасят с вода, храна и пари за 10 дни, докато държавата съумее да вземе мерки на национално ниво.

В петък започва „берлинската среща“, която експерти определят, че ще е като на война. Всеки от участниците ще се бори за отстояване на своята територия в мигрантското нашествие. Една от най-трудните роли ще е за българския премиер Бойко Борисов. Той директно и ясно трябва да защити България от интересите на Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия. От друга страна, на големите държави донори в Европа, от трета и четвърта – на Турция и Русия. В Берлин ще се водят преговори на канцлера Меркел с две групи държави – първо са холандците и скандинавците, а на следващия ден новите членове от Източна Европа (България, Словения, Хърватия) плюс Австрия. Официално срещите на Бойко Борисов са насрочени за събота, 27 август. Той обаче държи да е в Берлин от самото начало на преговорите. Българският премиер има историческия шанс да успее да спечели максималното с твърда и ясна позиция. Това може да бъде пробив на тема приемането ни в Шенген още на 1 януари 2017 г.

Бойко Борисов впрочем още на 22 юли в интервю за Нова телевизия предупреди: „Светът е погълнат с напрежение. Огромен отрицателен заряд. Нищо не виждам в обозримо бъдеще, дори в средносрочен план, което да успокои света. Сиреч, ако трябва да съм гадател или оракул, хороскопът на света е лош. И то много лош… Всичко от студената война в момента се повтаря в още по-черни краски. Напрежението между великите сили става нетърпимо.“ На въпрос на водещия: „Вие говорите и за военен конфликт между големите?“, Борисов каза: „Ами то рано или късно… то е като в театъра. Като има една пушка на стената, рано или късно ще гръмне“. Ден по-късно Борисов каза: „Лош пророк съм, страхът и напрежението в европейските държави растат“. Обичайните фейсбук критици коментираха че тревогата в думите на Борисов е безпричинна, но ето че потвърждение за опасното напрежение дойде и от Германия.

  • война
  • германия

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара