Чехия иска единна армия в Евросъюза

Чехия иска единна армия в Евросъюза
Общите въоръжени сили са необходими за ефективна охрана на външните граници, категоричен е премиерът на страната Бохуслав Соботка

Чехия призова за единна армия на Евросъюза. „Формиране на европейски въоръжени сили е необходимо за ефективна охрана на външните граници на организацията“, каза премиерът на страната Бохуслав Соботка, цитиран от ТАСС и БТА.

Преди Чехия и Италия, Германия и Унгария се обявиха за създаване на единна армия на ЕС. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също подкрепя тази идея.Днес Соботка обясни, че в дългосрочна перспектива общността няма как да мине без обща европейска армия.

Чешкият премиер очаква наесен съществен напредък към създаване на армия на ЕС, включително съответни решения от страна на държавите членки.

Външнополитически приоритети на чешкото правителство са „охраната на външните граници на ЕС и постигане на стабилизация в страните, от които идват бежанци в ЕС“, припомня ТАСС.

Соботка отхвърли инициативите на Европейската комисия за въвеждане на постоянни механизми за разпределяне на бежанци между страните членки. „Важно е ЕС да се откаже от неефективната и неефикасна политика на (разпределителни) квоти“, каза чешкият премиер.

  • чехия
  • армия

    Източник: Nbox.bg