Разкриха свръхсекретен проект на Варшавския договор

Разкриха свръхсекретен проект на Варшавския договор
Бяха показани за първи път банкнотите Е-71, които е трябвало да бъдат пуснати в обръщение в случай на война със Запада

Свръхсекретен проект за въвеждане на обща валута в бившата военна организация на социалистическия лагер – Варшавския договор, разкри полският монетен двор, информира Франс прес.

В трезор на централната банка на Полша са открити банкноти, които е трябвало да бъдат пуснати в обръщение, в случай на война със Запада, твърди директорът на монетния двор Пьотр Войчиховски. Според него валутата с кодово наименование Е-17 е трябвало да бъде въведена в страни, които Варшавският договор се е надявал да окупира – например Дания, Холандия и Германия.

Разкритието бе направено в навечерието на годишнината от интервенцията на Варшавския договор в Чехословакия. През нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. войски на Съветския съюз, Полша, България, Унгария и ГДР нахлуват в съюзническата страна, за да попречат на плановете на чехословашките власти начело с Александтър Дубчек да се реформира социалистическата система – т. нар Пражка пролет. При тази операция с кодово име „Дунав” загиват най-малко 72-ма чехи и словаци, а стотици са ранени.

  • варшавски договор

    Източник: Nbox.bg