Цунами дебне в Черно море

Цунами дебне в Черно море
Вълните могат да достигнат 20 метра, българското крайбрежие е застрашено, смятат руски експерти

След като анализирали данните за бурите в Черно море за последните 37 години, руските океанолози са установили, че има ясна тенденция за увеличаване на интензивността им от 10-15%.
 
Изследването е проведено под ръководството на Рубен Касиян, ръководител на Лабораторията по геология и литодинамика към Института по океанология на Руската академия на науките и е публикувано в списанието Oceanology, пише retro.bg. 

Учените са обработили широк спектър от данни, обхващащи период от 37 години (от 1979 г.) и състоящи се от параметрите на вълнението, предизвикано от вятър, в Черно и Азовско с времева стъпка от 1 час.
 
Математическото моделиране, съчетано с данни за атмосферното налягане, показва, че през последните 25 години средната годишна вълнова активност в Черно море се е увеличила с 10-15%, което се дължи основно на увеличението на броя на умерените бури, а не катастрофалните. Изчисленията са потвърдени от преки измервания на активността на Черно море в района на Геленджик с оборудването Wave Rider. 
 
Изследователите смятат, че височина на вълната в Черно море може да достигне до 20 метра (по-рано се е смятало, че максималната височина на вълната е 15 метра).
А най-голям потенциал за вълнова активност има юго-западната част на Черно море (в частност покрай българското Черноморие). 

  • черно море
  • цунами

    Източник: Nbox.bg