Пълна стенограма от пленума на БСП,(ЧАСТ IV) – Неизвестен червен делегат: „Мой агент току-що ми каза, че ГЕРБ са си избрали слогън: „Работим в интерес на гражданите“. И още: „Изкарахме част от своите организации малоумници!“

Пълна стенограма от пленума на БСП,(ЧАСТ IV) – Неизвестен червен делегат: „Мой агент току-що ми каза, че ГЕРБ са си избрали слогън: „Работим в интерес на гражданите“. И още: „Изкарахме част от своите организации малоумници!“
Делегатка от пленума на БСП: Не качвайте акциите на Маргарита Попова, тя е зъл гений! Атанас Мерджанов: АБВ искаха увеличаване на президентските правомощия, а ние къде сме другарко Нинова?

Предоставяме на вашето внимание пълен текст, стенограма, на заседанието на Националния съвет на Българската социалистическа партия, проведено на 17 август 2016 година. Пленума на БСП бе посветен на избора на кандидат президент на партията. Поради огромния обем от материал и изказвания, сайта ни ще ви запознае със стенограмата от заседанието на части, като ще наблегне на най-интересните моменти от дискусията.

Част I – Oценката на БСП за приключващия мандат на президента Росен Плевнелиев със заглавие „Един тежък провал“

Част II – Изказване на Янаки Стоилов

Част III -„Корнелия обаче е голям кукундрел…“

Валери Жаблянов:…..Не смятам, че отношението ни към АБВ, и обсъждането на отношението към АБВ, би следвало да бъде тема в настоящата дискусия. Още веднъж благодаря за всички бележки и се надявам, че ще се доверите на Комисията по идейно и програмно развитие, която най-добросъвестно ще се опита да интегрира всички ваши забележки към настоящия проект. Нека отидем към президентските избори с един документ около който партията има съгласие и който ясно изразява нашата позиция по това отношение. Благодаря за вниманието!

 

Женски глас от залата: Заглавието….

 

Корнелия Нинова: Добре, то имаше въпроси и към мен, но накрая ще отговоря. Антон Кутев, Димитър Дъбов…кой друг? Утре Костов иска лично обяснение. Добре. Лъчо Костов, заповядайте. На 5-ти микрофон.

 

Лъчезар Костов: При цялото ми уважение към Валери и политическите симпатии, които изпитвам към него, той два пъти спомена моето име с което пък аз придобих усещане за значимост, която пък не знам с какво съм заслужил? Но аз ще си позволя да прочета всички текстове с курсив и убедено да кажа, че едва ли има партия, която не би се съгласила с всички тях! Трябвало ми различен президент…То това и ГЕРБ го писаха. „Президент защитник на демократична и правова държава“…..

 

Женски глас от залата: Е какво предлагаш?!

 

Корнелия Нинова: Да отпаднат ли предлагаш Лъчо?

 

Лъчезар Костов: Да не са поне в черно. Аз само си казвам моето мнение.

 

Корнелия Нинова: Важно е, че поне не предлагаш да отпаднат тези текстове…

 

Лъчезар Костов: Е другари, ако искате да преправя изказването си?! Аз само ви казвам, че всички партии ще напишат тези текстове! (Цитира и чете текстове от платформата – бел.ред.) Е къде сме ние?!

 

Корнелия Нинова: Атанас Мерджанов, 5-ти микрофон.

 

Атанас Мерджанов: Благодаря другарко Нинова. Валери, аз съм удовлетворен от това което ти изрази и подчерта като отговор на въпросите. Но ми се струва, че действително в декларацията трябва да бъде подчертано нашето изрична настояване за парламентарната република! Искам само да напомня, че тъкмо АБВ и Георги Първанов стартираха подготовката за президентските избори с нарочен дебат за увеличаване на президентските правомощия! И това се състоя в град Велико Търново и има другари които бяха там и участваха! Нека да не ги забравяме тези неща! И наистина другарко Нинова ще ви помоля да дадете отговор на тези въпроси. Коментиран ли е този въпрос, известен ли е кандидата генерал Румен Радев за този дебат, каква е неговата позиция, а ние нямаме информация дали той ще бъде поканен на заседанието и дали ще имаме възможност да зададем своите въпроси към него, както и към останалите, но мисля, че тези въпроси са важни, а това е най-съществения политически въпрос. Ясно е че отношенията ни с АБВ, а и с други присъдружни политически субекти, ние сега не можем да уточним и изясним. Благодаря.

 

Корнелия Нинова: Ивелин Николов с реплика към другаря Мерджанов.

 

Хора от залата: Тихо, тихо…ще има дуплика. Стой, стой…

 

Неизвестен: Предлагам: Подкрепяме президент, който да спре разпада на българската държава, да бъде защитник на конституционния ред и на парламентарната република! И да не допуска по никакъв начин да не бъде нарушено конституционното статукво!

 

Корнелия Нинова: Другаря Дъбов!

 

Гласове от залата: Аре стига с тая работа вече, че….

 

Димитър Дъбов: ….ние правим оценка на президентската институция, и ние не трябва да се връзваме на други приказки. Втори въпрос. Ние приемаме нашата платформа, аз като цяло съм съгласен, като изключим това което професора каза, щото аз тоя нов ляв завой не съм го усетил, сигурно съм го пропуснал, което напоследък правя, но подобна платформа имали в АБВ? И, кандидата за президент, който и да е той, имали своя платформа и готов ли е да работи с нея? Няма ли да има някакви различия, и в тази връзка аз предлагам да бъде възложено на групата за преговори, на председателя, ние да работим с един документ, и това да бъде нашия документ без да се влагат и правят някакви революционни промени в него. И това да бъде документа на бъдещия кандидат президент.

 

Корнелия Нинова: Предлагам ви да се ориентираме към приключване…Пети микрофон…

 

Неизвестен: Тази дискусия беше много добра и до определена степен бих  се включил в нея с конкретни предложения, но искам да кажа, че ние малко губим ориентира. Нашата платформа спрямо кого я правим? Имам чувството, че ние правим платформа спрямо АБВ, а не спрямо основния ни опонента на тези избори! Току що един мой агент ми каза, че тяхната визия е: „Работим в интерес на гражданите“. Те вече са приели схемата по която ще обикаля техния кандидат президент, без да го знаем кой е, мога да ви кажа, че на 13-ти ще бъде в Ловеч и Габрово, октомври.

 

Корнелия Нинова: 3-ти микрофон…

 

Неизвестен: Аз не съм съгласен напълно с другаря Дъбов по няколко съображения. Сега, при всякакво положение трябва да се направи някаква такава дивергенция между позициите Плевнелиев и Попова, защото ако той работеше тотално през целия си мандат срещу националните интереси, то тя в много случаи имаше скандални разминавания с него.

 

Шум в залата….

Неизвестен: Това първо! Второ! Приветствам това да бъдем толерантни, но какво искаме да кажем с една такава позиция? Че някои наши организации са малоумници и нищо не разбират ли? Колко номинации има Попова от наши организации? Колкото и малко има, това е симптом, който не трябва да подминаваме! Няма как да замазваме нещата, и при положение, че Попова не си говори една година с Плевнелиев и се разминава с енго по коридорите…

 

Шум в залата…

Глас от залата: Ами да взима некви хапчета!

 

Женски глас от залата: Не качвайте акциите на Попова, защото ще се сритаме с хората работещи в съдебната система! Разберете, че това е злия гений, който работеше преди да бъде избран още като вицепрезидент, който работеше срещу адвокатурата като цяло и срещу съдебната система като цяло. Мразят я в съдебната система! Нямаме основание да й даваме по-добра оценка. По-добре дори да я премълчим!

 

Корнелия Нинова: Минчо Казанчиев, 5-ти микрофон…

 

Минчо Казанджиев: Другари, аз ще бъда съвсем кратък. Мисля, че материалът е достатъчно добър. Част от тях приемам, част – не, но ми се струва, че губим прекалено много време за нещо важно, но не най-важното за президентската кампания. Платформата е важна, тя е основата, но е важно те да стигнат до хората чрез платформата на кандидат-президентската двойка! Става дума за „двойка“! А ние говорим само за кандидат-президента до момента. Нашата основна задача, и на националния щаб, и на местните щабове, е да създадем образа на тази двойка. А това е изключително важно. Знаете, на предните избори Ламбо като се включи в кампанията, колко се вдигна нивото! На следващо място, много е важно как ние ще стигнем до хората. Организацията. Защото това не са местни или парламентарни избори за да можем ние да стигнем до всяко едно населено място. Как ще подработим цялата организация? На следващо място – как ще докараме до урните хората които ще гласуват за нашата президентска двойка? Това е много важно, а ние сме го пропускали винаги! Сегашният президент беше купен, и Валери го каза в изложението. ГЕРБ се научиха не да печелят, а да купуват изборите. Ако ние не научим нашите представители в комисиите как да провеждат и контролират изборите, то разберете, няма как да стане! Не на последно място – дайте да не се качваме за туй АБВ! Ако трябва дайте да ги махнем и да излизаме навън, щото гледам, че едни представители са се наредили до „Света София“ и чакат за преговори с нас. Щото ако ще правим обща кандидатура, то трябва да има взаимни компромиси приятели, няма как иначе да стане. Да, ще си отстояваме позициите, но няма как да ги привлечем тези хора, ако нямаме някакви компромиси с тях. Затова аз предлагам – да прекратим дебатите и просто ще бъдат допълнени предложенията. Благодаря ви!

 

Корнелия Нинова: Има предложение да прекратим дебатите. Моля който е съгласен да гласува.

 

Корнелия Нинова: Против, един, двама….въздържали се, един…Приема се предложението да прекратим дебатите. Искам да отговоря на някои от поставените въпроси. Първият въпрос. Дали оценката трябва да е само за президента Плевнелиев или и за Маргарита Попова. Аз мисля, че ние правим политическа оценка за мандат излъчен от политическия ни опонент ГЕРБ и олицетворяващ се от тях двамата. Ние не правим личностна оценка на единия и на другия , а даваме политическа оценка за провала на политическа партия ГЕРБ. И ви моля този материал да не го променяме, като изваждаме Маргарита Попова от него. Втория въпрос беше на Велислава Дърева. Докъде ще се простира евентуалната коалиция с АБВ? В документите които сме ви раздали, в четвърта точка, че е ако стигнем до обща коалиция за президентските избори, тя е единствено и само за тях, и се прекратява след края им и не се отнася за парламентарни, местни и избори за европейски депутати. Изрично е записано в документа който днес обсъждаме! Що се отнася до парламентарната република, Конституцията и държавното устройство. Записано е в нашия документ, Ивелин мисля го прочете, но там ясно е казано, но ще ги изведем като водещо в документа, че при водене на преговори ще се отстоява тази позиция. И ще запишем като изрично условие, защото това е безспорна позиция на БСП. Наско Мерджанов ме попита, знаем ли мнението на Румен Радев относно президентска или парламентарна република и така нататък….Господин Радев ще бъде тук по време на излъчването на кандидатите и ще си представи позицията по въпросите които вие считате за важни. Така вие ще може да го попитате директно, какво възнамерява и мисли по темата. Наско ме попита, какво е неговото мнение и дали е поканен. Да, поканен е.

 

Атанас Мерджанов: Тези дебати тръгват от АБВ и трябва да се знае водени ли са с него там разговори по тази тема…Това е истината.

 

Корнелия Нинова: По време на разговорите с АБВ бе заявено, че ние сме за запазване на Конституцията, парламентарната република, и против всякаква промяна в президентските правомощия и няма да отстъпим по никакъв начин от това! Предлагам да пристъпваме към гласуване. Първо да подложим на гласуването три варианта на заглавието. Янаки Стоилов предложи…

 

Бел.ред. – Следва гласуване, след което се приема варианта на Комисията по идейно и програмно развитие на БСП. Предложението е прието с 88 гласа „за“, срещу 28 „против“ и един въздържал се. После делегатите гласуват оценката за мандата на президента Росен Плевнелиев, която е приета със 108 „за“, „против“ – няма, въздържали се – двама. Последно бе гласувана политическата платформа, която бе приета с 105 „за“, „против“ – няма, въздържали се – четирима.

 

 Източник: Big5.bg

  • атанас мерджанов
  • корнелия нинова

    Източник: Nbox.bg