Пълна стенограма от пленума на БСП, (ЧАСТ III) – „Корнелия обаче е голям кукундрел…“

Пълна стенограма от пленума на БСП, (ЧАСТ III) – „Корнелия обаче е голям кукундрел…“
Михаил Миков: Правим изкуствено дишане на АБВ, избора на Радев е предрешен, преди имахме „социален президент“ (бел.ред Георги Първанов), сега пък ще си имаме „милитъри“!

Предоставяме на вашето внимание пълен текст, стенограма, на заседанието на Националния съвет на Българската социалистическа партия, проведено на 17 август 2016 година. Пленума на БСП бе посветен на избора на кандидат президент на партията. Поради огромния обем от материал и изказвания, сайта ни ще ви запознае със стенограмата от заседанието на части, като ще наблегне на най-интересните моменти от дискусията.

Част I – Oценката на БСП за приключващия мандат на президента Росен Плевнелиев със заглавие „Един тежък провал“

Част II – Изказване на Янаки Стоилов

 

Неизвестен: Аз разбирам, че гледаме финално текста, разбирам, че която и да е партия включително нашата, отивайки на президентски избори трябва да има платформа, но много се опасявам, че май го прави в късно време. Разбирам, че гледаме финално текста,  но искам да поправя няколко общи грешки в две направления. Първото има в някаква степен процедурен характер и ще задам няколко риторични въпроси.

На каква база и с какъв мандат ръководството на партията е водило преговори с други политически сили без да има платформа? Както казах – въпроса е риторичен. Вследствие на тази груба политическа грешка се създаде впечатлението, че ръководството търси човека, който да обедини неясно кого, без да си дава сметка, че Диоген още преди 2000 години е търсил човека. Трябва да видим около какво се обединяваме и после да търсим човека който най-добре ще ни защити! А не обратно. И още един последен риторичен въпрос. Ние днес трябва да определим кандидат който ще представи нашата партия на президентските избори. По какъв начин обаче този кандидат ще защити тази платформа която гласуваме сега, като той няма да има възможност да се запознае с окончателния й текст? И какъв ангажимент ще поеме той пред НС? По същество забележките ми към платформата също имат процедурен характер. Не отдавна ние проведохме конгрес. На този конгрес ние приехме един много хубав документ, поне според много делегати и партийни членове, а и според мен. Става дума за „Политическа платформа на БСП“. И тук ще си позволя един съвет към младите, защото доста остарях вече. Когато има гласувани документи – те трябва да се изпълняват! А не само да се сменява председателят на партията! И аз не виждам пряката връзка между това гласуването в момента и документите които гласувахме преди това.

Предлагам също, групата която ще обработва текста в окончателния му вариант да се обедини около политическата платформа гласувана на конгреса  ида я съкрати до частите които касаят президентската институция. И в заключение искам да кажа, че всички „черни“ текстове, болднатите имам предвид, те звучат така, че всъщност зад тях спокойно може да застане всяка една политическа сила.

Благодаря ви.

Корнелия Нинова: Благодаря, други? Няма!

Гласове от залата: Е как „няма“? Хора вдигат ръце…

Корнелия Нинова: На другаря Данаилов ще дам думата след това…

Янаки Стоилов: Нищо не се чува…

Корнелия Нинова: Имаме ли един подвижен микрофон?

Неизвестен: Представих си например, че се кандидатирам за президент и си представих как ще трябва да….

Гласове от залата: Не се чува бе! Не се чува!

Неизвестен: Искам да кажа, че ако се поставите на мястото на този кандидат президент, то тогава обяснете, кога точно той ще успее да научи всичките тези точки, които са посочени в платформата? Кога точно това ще се случи?! Какъв ще е този гений?! Първо е прекалено дълго всичко това. Трябва да се извадят основните опорни точки просто…

Корнелия Нинова: 3-ти микрофон…

Глас от залата: Още един софльор…

Хихикане в залата….

Неизвестен: И ако може заглавието да го изберем преди това….

Корнелия Нинова: Да, да…ще оправим всичко! Ще гласуваме всичко!

Неизвестен: Защо в оценката за Плевнелиев не е включена и оценка за Маргарита Попова. Тя трябва да бъде включена, защото и тя носи отговорност!

Гласове от залата: Какво пък има да й оценяваме на Маргарита Попова?!?!

Неизвестен: Трябва да й фиксираме името за да носи някаква отговорност!

Корнелия Нинова: Други предложения? Борис Цветков моля.

Борис Цветков: Благодаря. Имам следните предложения по повод документа. Първо. Те са редакционни, ако ги приемете. По оценката – да добавим, че има провал и в партията ГЕРБ. Следващото ми предложение. В четвърти абзац…където се казва, че Плевнелиев обединява нацията, според мен той разедини нацията. Той, каквото е направил, вече го е свършил. Вместо да преодолее, той създаде разединение. Просто, така, трябва да ги отбележим тези работи. И още, което е по-важно. Предлагам и да кажем, когато сочим слабостите на управляващите, да не споменаваме само ГЕРБ, а да напишем „управляващата коалиция“. Все пак там имаше и други партии, които участваха и трябва да носят отговорност. Тук е малко деликатно с АБВ, но все пак, не бяха само ГЕРБ. Защото част от тези партии ще ни бъдат опоненти на изборите…

Шушукания в залата между двама неизвестни: Тази предната дето говори преди малко, всъщност не е член на редакционния съвет, но е най-редовна на заседанията…Миналата седмица, или по миналата беше не помня, ми звъни Корнелия, а аз си викам, ейй брей каква висока чест само! Лично ми се обажда! А тя, Корнелия, като почна да ми крещи нещо, а аз се опитвам да й отговоря и й викам, ей жена, я вземи се стегни малко бе! А тя пък ми вика, тая ненормалница Галя (Бел. Ред. – може би става дума за Галя Асенова), само проблеми ми създава, а тя Корнелия мисли, че аз седя отзад и й мътя водата. Разбираш ли…Аз пък й викам, абе жена, та аз дори не съм бил поканен там бе! И тя обърна плочата, вика ми, извинявай, съжалявам, изпадна сега пък в съвсем другата крайност…..хахахах…викам си, тая каква е кукундрела, как сме си я избрали?! После й викам, я се стегни бе! Що ми крещиш?! Представяш ли си?

Корнелия Нинова: Вероника на 4-ти микрофон.

Вероника Делибанова: (Бел.ред. Делибанова предлага редакции по платформата, като завършва с въпроса): В докумените си ние отстъпваме ли от тезата, относно АБВ, или си оставаме на тази теза?

Гласове от залата:…Да, да…браво.

Корнелия Нинова: Отзад 3-ти микрофон….

Красимир Янков: Други изказвания. На 5-ти микрофон Чавдар Георгиев.

Корнелия Нинова: 3-ти микрофон.

Гласове в залата: Миков, Миков….тихо…

Михаил Миков: Благодаря другарю Янков. Аз също смятам, че сме позакъснели. Още преди 2 месеца предложих да я подготвим платформата. Аз смятам, че целта на едни избори освен тяхното спечелване е и утвърждаване на политическата идентификация, или придаване на разлики с другите участници в тези избори. Всеобщото, всенародното може да се търси в дейността на избрания пост – обединител. А самите избори са състезание с очертани разлики, където всеки търси подкрепа за това с което е различен от другите. Освен разбира се медийното време и другите елементи, които са характерни за изборната кампания. Така че, аз смятам че трябва да подчертаем идентичността си със заглавието, което е и от конгресните документи, от колкото да кажем, че сме за „България, която обичаме“. Различните социалисти, обичат различна България! Едни обичат нивите през летния сезон, а други Черноморието.

Смях в залата…

Михаил Миков: Ами да! И за това трябва да си даваме сметка! Въпрос на гледна точка. Смятам, че документа ще се обогати ако в него има едно ясно послание и то свързано със социалните права. И те трябва да бъдат изведени по напред. Нищо, че Първанов навремето се обявяваше за „социален президент“. Никой няма да пострада, ако и сегашния ни кандидат засили това. Президентът трябва да налага вето на тези закони които са антисоциални. И това трябва да бъде ясно написано. Защото просто, този президент иска подкрепата на социалистите, а те пък искат социална политика. Мисля, че документа само ще спечели ако някои неща малко се поразчистят. Трябва ни различен президент другари! И това със сигурност ще се случи. И това е безспорно. Трябва ни президент, избран от хора, които се идентифицират с БСП. Освен това, ние постоянно говорим, че президента е върховен главнокомандващ, но за вътрешната и външната сигурност отговаря правителството, и така по Конституция. По тоя въпрос трябва да сме наясно, а не да си представяме, че само като е някакъв генерал и някой ще му разреши да командва войската. И има още един фундаментален въпрос, който е свързан с президента Плевнелиев, който отиде в Уелс и прие 2 милиарда и 200 за превъоръжаване. Ние ще реализираме ли тази позиция или мълчаливо ще я отминем? Доколкото фаворита за кандидат президент, е част от идеята, че трябва да има повече пари за военните. Ние пък твърдяхме, че ни трябват повече пари за образование и здравеопазване. И какво правим? Защото това е естествения въпрос. Ако досега сме имали социален президент, сега ще имаме „милитъри“ президент. Трябва да се изяснят тези въпроси.

И накрая другари, за да не ставам втори път. Аз няма да участвам в състезанието на следващата точка, с част от мотивите, които и други колеги направиха, за предрешеността на този избор. Хубаво е, че бюрото се е сетило да размести двете точки, защото така както бяха зададени те предопределяха в много висока степен нещата. Аз лично смятам, че начина по който се стигна до тук, по който се проведоха разговорите, по който се прави „изкуствено дишане“ на формацията АБВ, не е широка лява коалиция. Това може да си го повярваме ние тука, или да си говорим по телевизията, но хората няма да ни повярват! Те не могат да забравят, кой увеличи възрастта за пенсионира и всички тези неща. А и на много места хората ще си спомнят каква позиция имаше АБВ на местните избори. Дето казала мечката, лютата рана зараства, но лошата дума – не. Може би много по елегантно трябваше да се търси разширяване на влиянието сред левите хора. С този начин на предрешеност няма да стане. За да не ставам втори път, благодаря на организациите които са ме подкрепили, но аз няма да участвам в това състезание! Благодаря ви.

Корнелия Нинова: Благодаря другарю Миков, други….Другари, всички предложения за промени ще бъдат отразени, предлагам заглавията да ги гласуваме отделно, но ви моля да затворим един въпрос, като наше окончателно решение. И това е въпроса за конституционно пространство. За нас няма никакво значение коя партия, какво е говорила по медиите. Или нейни представители. Ние категорично сме записали, че сме за Конституцията, за парламентарната република, за запазване на държавното устройство, и нито една друга партия, коалиция, и каквито и да е било преговори които се налага да води, не може да промени тази позиция на БСП. И ви моля този въпрос да го затворим! Благодаря. Кой е сега? Георги Божинов, заповядайте. Не! Чавдар Георгиев. Жоро, моля да ме извиниш, но Чавдар чака от преди това.

Чавдар Георгиев: Тази постановка я приемам безпрекословно, но общо приемливия кандидат от еднакво отдалече от всички, но ние трябва да кажем, че по този въпрос, нашия кандидат не може да се отдалечава от позициите на БСП. Императивно! Защото ако по този въпрос се отдалечим, то еклектиката ще стане убийствена за нас, а не за кандидата.

Корнелия Нинова: Благодаря. Чавдар Георгиев.

Георги Божинов: Уважаеми другарки и другари, четейки двата документа си мисля, че това са едни стандартни документи, каквито и друг път сме приемали, даже бих казал – стандартно скучни. За съжаление не сме успели да направим пример за документи. И аз напълно споделям това което бе казано от другаря Данаилов. Предлагам в документа за платформа, втората му част максимално да се сбие. Прави ми впечатление, че ние сме направили една идеална характеристика, на един всъщност абстрактен президент, който може бе някога ще има България, но не вярвам, че ще бъде по тези избори. Всички тези просто трябва да бъдат събрани в един абзац, без много обяснения нататък. Второ струва ми се, че платформата ни трябва да има ясни политически послания, нещо от сорта на това което казахте преди малко – ние сме за президентска република, за социална държава…

Женски глас от залата: Не сме за президентска република!

Георги Божинов: Извинявам се. Не сме за президентска република!

Женски глас: Е как ще сме за президентска република.

Георги Божинов: Трябва да са ясни нашите политически тези. Второто което искам да кажа е, че не знам дали трябва да отдаваме чак толкова голямо значение на проваления мандат на президента Плевнелиев. Този документа явно е някаква наша позиция, но не е озаглавен просто. Какво ние изразява всъщност с него? Този документ също може да бъде сведен до по кратък вариант, за да е ясно просто, че не приемаме президент, като президента Плевнелиев. И трето. Едно процедурно питане: Ще имаме ли точка разни, защото ми е възложено от хората в Хасково, да ви запозная с една позиция.

Корнелия Нинова: Да, има точка разни. Професоре заповядайте, вие сте на 3 – ти микрофон.

Професор Димитър Генчев: Тъй като разговорът започна да става прекалено редакционен, мисля, че почваме да въртим нещата в една посока, която не е основната функция на НС. Затова искам да се върна само към въпроса за документа, защото това е документа, който дълго време бе очакван от партията. Този документ изразява всички мои желания! Всичко е описано и отразено в него! Този документ не е написан от Уилям Шекспир, не е Хамлет, но това е един документ за който искам да кажа, че той ме плаши! Защото, за последните 20 години, колкото по-малка партия ставаме, толкова по – големи документи приемаме!

Смях и ръкопляскания в залата.

Професор Димитър Генчев: Сега, обаче! Другарко Нинова, ние тук в залата ще гласуваме подкрепата на този документ. На едно място е записан един текст обаче, защото вие казахте, че няма никакво значение кой от другите партии какво е говорил. Мандатът, който ще ви дадем за да сключвате споразумение, в решението на НС е записано: БСП няма да се коалира с ГЕРБ и партиите от управляваща коалиция, с екстремистки и популистки партии, организации и личности не споделящи ценностите на БСП. Сега. Другарко Нинова, Георги Първанов не споделя ценностите на БСП! Питам ви, ще се коалираме ли с АБВ?

Корнелия Нинова: Добре. Други? Велислава Дърева. Заповядайте.

Велислава Дърева: Беше поставен много важен въпрос. И мисля, че трябва да го приключим като тема. Постави го и Вероника, а и много други хора от залата. И това е проблема за парламентарната република. Ние си приказваме, че БСП няма да отстъпи от тази позиция, но някой да е чул за промяна в позицията на АБВ относно президентската република? Някой да е чул за такава промяна? Или да е чул за някакъв документ? Не! И това са нашите свежи коалиционни партньори! Този въпрос, ще бъде задаван на кандидата за президент от БСП, който и да е той, а той най-вероятно ще бъде генерал Радев, щото не съм глупава и виждам как изглеждат нещата, но как ще отговаря той на този въпрос? Този въпрос опира не само до президентските избори, но и за след това! За след изборите. За бъдещите ни отношения с АБВ. И за тази тяхна позиция. Другия важен въпрос е, как ще отговори нашия кандидат президент по въпроса за, колко милиарда беше оня заем? 17 милиарда ли беше? Да не би ние да сме го гласували този заем? Не, не сме. Ние ли ще носим отговорност за това? Аз отказвам да нося отговорност за това! Така че въпроса с АБВ е много сериозен. Този въпрос трябва да бъде изговорен, да бъде обсъден и напълно подкрепям и Вероника и Митко Генчев. Георги Божинов каза нещо важно – кандидатурата да бъде равно отдалечена. Не уважаеми другари, кандидатурата трябва да бъде равно приближена! Затова става въпрос. А не непрекъснато да се отдалечаваме от себе си. Благодаря.

Корнелия Нинова: Благодаря. Други въпроси има ли? Няма. Почаваме да обобщаваме и гласуваме.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

 

  • корнелия нинова
  • михаил миков
  • пленум
  • бсп

    Източник: Nbox.bg