Приеха Бюджет 2021 на Община Перник

Общинският съвет на Перник прие Бюджет 2021 днес с 25 гласа ЗА, 2 ПРОТИВ и 7  ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ.

Общата рамка на Бюджета е в размер на 113 милиона лева. Като изменение в първоначалната рамка на Бюджета бе предложено да бъдат отделени 500 000лв. за култура и 450 000лв. за спорт. От  средствата, предвидени за спорт  50 000лв. ще отидат за волейбол и 250 000 за футбол.

Бюджет 2021 бе представен накратко от кмета Станислав Владимиров:

„Бюджетът е с рекордни размери, които ще подобрят нашия град. Основни са инвестициите в подземната ВиК инфраструктура. И тази година сумите, които ще вложим във водопровод и канализация са значителни, разпределени по важност, по амортизация и т.н.. Предстои реализирането и на водния цикъл“, каза Владимиров.

В Бюджет 2021 се обръща внимание и на социалната дейност на общината. Предвидени са и средства за Профилакториума, при който всички съветници са единодушни, че общинската болница на Перник трябва  да бъде запазена. Владимиров изрази надежда, че тази година няма да бъде толкова кризисна и да се намери начин да се отделят още средства за Профилакториума. „Очакват се тежки разговори с кредиторите. Новият управител на болницата е оптимистичен, но трябва много работа и много тежки стъпки“, каза кметът.

За спорт ще се отделят добри средства, повечето ще отидат при по популярните спортове, каза Владимиров. Ще се инвестират огромни средства в базата на село Дивотино. „Без детско юношески спорт няма как да развиваме мъжки спорт. Идеята ни е да се инвестира в младите, за да можем след време да берем добри плодове“, каза кметът Владимиров.

Общинският съветник Милан Миланов обаче не се съгласи с разпределението на средствата за спорт. Той заяви,ч е така предложените 250 000лв. за Миньор и 50 000лв. за волейбол, реално оставя останалите клубове да си разпределят остатъка и че по този начин Общинските съветници нарушават решението на комисията и наредбата
„Трябва да е ясно как ще стане разпределението, а не да се лобира за някой клуб„, казва Миланов.

Друга посока  на Бюджет 2021 е енергийна ефективност на сградите. Когато направим сградите да са енергийно ефективни със сигурност нашия град има по-добра перспектива, смята кметът Станислав Владимиров.

„В Бюджета сме предложили средства за контрол на качеството на въздуха ,на монтиране на филтри на сгради, отопляващи се на твърдо битово гориво. Стъпката е малка, но ще можем да видим ефекта от тези стъпки“, каза още Владимиров.

Културата

„Темата с културата предизвика голям дебат. Ще държа в своя мандат средствата за култура да се увеличават, но не трябва да наливаме само в една посока, в която ефекта не е задоволителен. Трябва да има принципност на база на това което се предлага на граджаните на Перник, на иновативност. Защото в последните години Перник стана спалня на столицата и по нищо не се отличавахме от крайстоличните квартали. Това което ни отличава като град е духа и културата. Мисля, че тези средства отново ще направят Перник град, за който ще се говори в позитивна посока„, смята Владимиров.

Бе отворена темата и за зелената сделка и за това как да бъдат усвоени за Перник тези огромни за града средства, което предизвика интерес в общинските съветници. А Милан Миланов предложи да се обърне по-подробно внимание на темата и да се проведе дискусия с граждани и общински съветници.

„Това е изключително социален Бюджет, в който е намерен баланса на видовете разходи – спорт, младежки, дейности, здравеопазване, инвестиции. Това е един рядък пример за това как капиталовите разходи са разпределени справедливо, като е намерено място за редица населени места и то без оглед на политическата принадлежност на кметовете по места. Това е уравновесено и справедливо разпределение на средствата. Групата на БСП ще подкрепи  предложения Бюджет“, каза общинския съветник от БСП Ралица Андреева.

От групата съветници на ГЕРБ заявиха, че ще се въздържат в гласуването на Бюджета и че не са с „розови очила“ по отношение на разпределенето на средствата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ:

ГЕРБ гласуваха ПРОТИВ бюджета на Община Перник за 2021г

Коментари

коментара