До дни се подписва договора за нови автобуси в Перник

„До дни ще бъде подписан договор за доставка на нови автобуси на природен газ по проекта за Интегрирания градски транспорт на Перник“. Това каза зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев на заседание на Общинския съвет. Фирмата изпълнител е „Консорциум К.Б.Б. Перник“, която вече е внесла банковата гаранция, а срокът за изпълнение на договора е 180 календарни дни от датата на подписването му.

„След две неуспешни процедури за избор на изпълнител през 2018 и 2019 г. на 24.03.2020г. след преработване на документацията и увеличение на прогнозната стойност е обявена нова процедура за доставка на подвижен състав. Избран е изпълнител – „Консорциум К.Б.Б. Перник“, обясни Кръстев.

По процедура „Инженеринг – проектиране, авторски надзор и СМР на вътрешна газопроводна инсталация и сграда за газозарядна станция“, процедура за избор на изпълнител е обявявана и прекратявана трикратно, поради неявяване на кандидати, отговарящи на изискванията на възложителя. Затова е взето решение за провеждане на процедури на договаряне без предварителна покана. Така е избран изпълнител и е подписан договор с фирма „НИВЕЛ СТРОЙ“ ЕООД. По поддейност „Pеконструкция и ремонт на депо в гараж в кв. Църква“ е проведена процедура на договаряне без предварителна покана с цел определяне на изпълнител. Избран е такъв и е подписан договор с фирма „ОМЕГА БИЛД КОРЕКТ“ЕООД“.

Зам.-кметът информира, че на 07.05.2020г. е стартирал проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез въвеждане на екологосъобразен обществен електротранспорт в Перник“ по ОП „Околна среда“ 2014-2020г.. Планираните дейности се изпълняват в срок, като откритата процедура за доставка на 5 нови електрически единични автобуси и специализирано допълнително оборудване към тях, в т. ч. 5 зарядни станции за бавно зареждане и една двойна бързозарядна станция предстои да бъде обявена до края на октомври 2020г. Планираната дата за сключване на договор с избран изпълнител е през март 2021г.

„В хода на работа се установи, че липсва интегриран подход при управленските решения за планирането и подготовката на двата проекта и по-конкретно в частта за реконструкцията и изграждане на депо и хале в кв. Църква, където да се паркират и обслужват 18-те автобуса“, подчерта Стефан Кръстев. След като е съставена работна група с представители на Община Перник и фирмите изпълнители е установено изключително окаяното състояние на бившия тролейбусен гараж. Направен е анализ за бъдещото му възстановяване и разполагане на сградите и автобусите, заложени по двата проекта. Предстои да се вземат решения за дофинансиране на ремонта на депото в кв. Църква, за да се постигне цялостно завършен обект според всички съвременни изисквания за качество и експлоатация.

Коментари

коментара