Историческа среща: Бойко Борисов при Доналд Тръмп

„Мисля, че следващата ни среща ще бъде за отпадане на визите. Убеден съм, че визовият режим ще падне. Тръмп може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест“ – това заяви пред български журналисти премиерът Бойко Борисов след срещата си с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом.

По думите му Вашингтон разглежда България като праволинейна държава.

„Падането на визите с Канада показа, че не създаваме проблеми„, изтъкна той.

Министър-председателят и държавният глава на САЩ са подписали рамка за стратегическо партньорство, като една от големите теми в нея именно визовият режим.

„Не с всеки се подписва такъв договор“, подчерта той и добави: „В писмения документ България е потвърдена за стратегически газов хъб на Балканите и Източна Европа“.

Според него това би трябвало да донесе по-изгодно доставки на американски втечнен газ за България.

Борисов раказа още, че двамата с американския лидер са говорили доста за енергетика:

Около 15 минути отделихме за АЕЦ „Белене“. В момента това е 100% българска централа. За „Козлодуй“ след 10 години ще има много площадки. Казах му: „Не мога да започна да правя американски реактор, а два чисто нови да ги хвърля в реката. Ще ме бият българите с камъни. Но той е бизнесмен и веднага разбра за какво става въпрос. Още тази седмица техни експерти идват, ще отидат да видят „Белене“, реакторите, „Козлодуй“.

„Още следващата седмица в България ще пристигнат американски експерти, които ще се запознаят с проекта за АЕЦ „Белене“, съобщи още Борисов.

И разказа, че Тръмп научил от него, че централата не е руска, а само част от технологията ще такава.

„Контурите са френски, а турбината може да е американска на „Дженерал Електрик“, доставките на гориво пък могат да са от американската „Уестингхаус“, подчерта премиерът.

Той и Тръмп обсъдили и възможностите за съвместно производство на бронирани машини, както и ремонт на хеликоптери в „Авионамс“.

В контекста на заявката си от преди срещата, че няма да позволи в Черно море да бъде изградена военна база на НАТО, той обяви още, че във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби.

„Това не е военна база, а логистичен център за учения. Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове“, каза Борисов.

Борисов заяви, че според него Тръмп ще дойде в България, след като самият той каза преди разговора им, че е много вероятно да го направи, ако получи покана. Със сигурност България ще посети вицепрезидентът Майк Пенс, увери премиерът.

На въпрос дали е развълнуван от срещата си с американския президент, премиерът отговори:

„Аз отдавна не се вълнувам от такива срещи, защото не ми е за първи път, дето се вика познат ми е Белият дом (той бе приет от Барак Обама през 2012 г. – б.р.). Но що касае до Тръмп, при следващите ни срещи ще видите много съществена разлика. Мисля, че да дойде в България, много благодари на голф асоциацията, дадохме му карта за почетен член на голфа, знаете, това го вълнува много, остана със страхотни впечатления от изгледа на нашите голф игрища„.

В отговор на въпрос Борисов каза, че темата за Русия е била обсъждана в контекста на шпионския скандал и това, че русофилът Николай Малинов беше пуснат от съда да пътува до Москва, за да получи орден от Владимир Путин. Това направило много силно впечатление в САЩ и темата била повдигната от американците в контекста на борбата с корупцията. Премиерът обяснил,  че отговаря за службите и МВР, но съдът е независим.

„Не му отстъпих“, така отговори премиерът на въпрос за прословутото здрависване на Доналд Тръмп, с което и вадил от равновесие доста световни лидери.

След излизането си от Белия дом Бойко Борисов беше посрещнат от българи, които го поздравиха и му пожелаха да е жив и здрав. Един от сънародниците ни зад океана му сподели, че е от Габрово и че скоро го е гледал по телевизията как инспектира обходния път, който в момента се изгражда.

Преди срещата с Тръмп министър-председателят написа в Книгата за гости на Белия дом:

„За мен е голямо удоволствие и чест да бъда ваш гост днес. Стратегическото партньорство между България и САЩ никога не е било по-задълбочено. Нашето сътрудничество, базирано на общи ценности, е всеобхватно и цялостно в областта на сигурността и отбраната, правоприлагането, енергийната диверсификация, търговията, инвестициите и контактите между хората.

Като близки съюзници ние заедно работим за укрепване на стабилността и мира в света, както и за напредъка на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Уверен съм, че българо-американското партньорство и приятелство ще продължат да се развиват“.

По-късно той говори пред високопоставени лица, сред които и американският посланик у нас Херо Мустафа.

Коментари

коментара