ТЕЖКА САНКЦИЯ! Пьотр Толстой става персона нон грата за България

ТЕЖКА САНКЦИЯ! Пьотр Толстой става персона нон грата за България

Новоизбраният депутат от „Единна Русия“ Пьотр Толстой може да получи забрана да посещава България заради думите си, че Русия може да купи цялата ни страна. Това стана ясно от изказване на външния министър Даниел Митов.

„Невъзпитаното поведение на лицето П.Толстой заслужава отговор от друг характер, и той не е дипломатически, а по-скоро консулски. За такива като него се прилагат други инструменти, които ги лишават от възможността да посещават страната, към която са се държали невъзпитано“, написа във фейсбук Митов от Ню Йорк, където участва в 71-ата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Според него „арогантното изявление на П. Толстой, между впрочем опозорил паметта на своя далечен предшественик и прекрасното му отношение към България“, не се нуждае от сериозен коментар в качеството му на министър на външните работи.

„Да искаме от българските институции да правят официални демарши по повод подобно ирационално изявление означава да принизим междудържавните отношения до махленското равнище на един невъзпитан човек, пък бил той и кандидат за политик. Българо-руските междудържавни отношения имат сериозен дневен ред, и тук в Ню Йорк това също е видно“, посочи Митов.

В сесията на ООН участва и външния министър на Москва Сергей Лавров.

Митов изразява задоволство от реакциите на българските политици, които дали достатъчно ясен отговор на „нелепите претенции“. Преди ден Толстой обясни, че се бил пошегувал и не бил разбран правилно.

Източник: Pik

Коментари

коментара