Сърбия спря тировете от Италия да преминават през трънската граница КПП „Стрезимировци“

Превантивна мярка предприе правителството на Република Сърбия във връзка с разпространението на коронавируса COVID-19. Мярката засяга всички чужди граждани, освен сръбските, които пристигат от Италия в страната. Така се спират пристигащите от Италия, които навлизат на българска територия през граничните ни пунктове, научи Zapadno.com.

Допреди дни през граничен контролно-пропускателен пункт “Стрезимировци” в община Трън преминаваха хора, пристигащи от поставената под карантина Италия. На граничния пункт няма забрана за влизане на чужди граждани от Италия, но след решението на сръбското правителство преминаването на такива ще спре. Забраната от сръбската страна е в сила от 10 март и е в сила до края на месеца. По този начин се спира преминаването на чужди граждани, освен сръбските, и през останалите четири български гранични пунктове със Сърбия, пише zapadnо.com

Решението на правителството на съседната ни държава е във връзка с възпрепятстване разпространението на коронавируса COVID-19 на територията на страната, според които е налице временната забрана за влизане на територията на Република Сърбия на чужди граждани, пристигащи от Италия, Китай, Република Корея, Иран и Швейцария. Информация за решението може да прочетете от сръбския правителствен сайт като натиснете тук. Забраната се отнася за всички пътуващи, включително и транзитно преминаващите през Сърбия граждани, поясниха от Министерство на външните работи. Изключение ще бъде направено за 50 български ТИР-а, които бяха блокирани на хърватско-сръбската граница заради временните ограничения. ТИР-овете ще бъдат пропуснати на територията на Сърбия, групирани и експортирани до границата с България.

В края на месец февруари стана ясно, че на граничен контролно-пропускателен пункт „Стрезимировци” не може да бъде създаден здравен пункт, поради липса на условие. Служителите на граничния пункт разполагат с предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти, както и с брошури за профилактика и предпазване от разпространение на коронавируса.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството Република България в Белград на телефон: + 381 11 36 13 980; и в извън работно време на телефон: + 381 11 36 13 990, както и с генералното консулство на Република България в Ниш на телефон: +381 18 516 800; +381 18 516 700 и на дежурен телефон в извънработно време: +381 66 840 89 51.

Коментари

коментара