Гласуват извънредно Бюджет 2020 на Община Перник

Бюджет 2020 на Община Перник отново влезе в заседателна зала днес, за да бъде гласуват от общинските светници на града.

Припомняме, че кметът Станислав Владимиров върна решението на съветниците от 11 февруари за приемане на бюджета като незаконосъобразно и нецелесъобразно. Според Владимиров решението противоречи на ЗМСМА, Закона за публичните финанси и Закона за управление на отпадъците. Налице е несъответствие между отделни бюджетни пера, липса на съпоставимост между приходна и разходна част, поради което приетият бюджет е и небалансиран, и незаконосъобразен, твърди кметът.

На заседанието на Общинския съвет на 11 февруари не бе приета предложената от кмета годишна програма за разпореждане и управление на имоти – общинска собственост. Тя е свързана изцяло както с приходната част на бюджета, така и с поименния списък на капиталови разходи, твърди Владимиров.

В резултат на направените промени от съветниците, целеви средства от отчисления съгласно Закона за управление на отпадъците са пренасочени към обекти, включващи изграждане и ремонт на улици, сгради и спортни площадки. Такова пренасочване на средства е недопустимо, поради което те не могат да се изразходват за обектите, посочени в решението на Общинския съвет, пояснява Владимиров. Според него те са планирани в приходната част на бюджета като средства, предназначени за построяване на съоръжения за оползотворяване на битови и строителни отпадъци. От изграждането на регионалното депо за битови отпадъци през 2016г. община Перник изплаща завишен размер на отчисленията по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците, тъй като няма изградено такова временно съоръжение. В момента общината плаща 109,25 лв. за всеки тон депониран отпадък, вместо 95 лв.
Ако тези средства няма да се изразходват целево, рамката на бюджета трябва да се намали, посочва Владимиров, предаде БТА.