Съветниците от БСП към колегите си: Работете с повече мисъл за перничани

„На проведената вчера сесия на Общински съвет – Перник отново станахме свидетели как умишлено се прави политика на инат и не в интерес на перничани“, заявяват съветниците от БСП и колаиция. Съветниците от ляво пожелаха да коментират поведението на колегите си, които според думите на „червените“ гласуваха да си запазят помещението за партията им, гласуваха си второ такова за ползване безвъзмездно и се опитаха да омаловажат искането на гражданите за онлайн сесии.

Ето какво казаха съветниците от групата на БСП: 

Представителите на ПП ГЕРБ в Общински съвет, заедно с ВМРО, БДЦ и д-р Мария Маринова гласуваха, в противоречие с нормативната уредба запазване на помещението, което ГЕРБ ползва на ул. „Търговска“. В допълнение към това, те си гласуваха да ползват безвъзмездно и още едно помещение – в кв. „Изток“, ул. „Благой Гебрев“.

„Стигна се дори до ситуацията да чуем от дясно, че с това решение Общински съвет дописва закон. Подобно изявление от страна на общински съветник е не просто недопустимо, то е абсурдно“, допълват левите съветници.

Към справедливите и напълно резонни искания от граждани за онлайн излъчване на заседанията на Общинския съвет групата на ПП ГЕРБ се отнесе некоректно, смятат от БСП. 

„С мотиви колко скъпо начинание е и влизане в излишни спорове, колегите от дясно се опитаха да омаловажат искането на гражданите, които и присъстваха в залата. Обидно и неуважително беше поведението на общински съветник към дама, която искаше да се изкаже на заседанието, както и опита му да прехвърли отговорността за платформа за излъчване към гражданите.“

„Нашата позиция е ясна: категорично „за“ подобно начинание“, казаха от групата на социалистите.

Гражданите имат право да изискват – те са ни изпратили с гласа си да вършим работа за града; те имат право да участват активно в заседанията, дори и онлайн – в XXI век живеем все пак; те са напълно прави да не се доверяват на общинските съветници и да искат да гледат сесиите.

Да припомним, че мнозинството в Общинския съвет (ГЕРБ, ВМРО, БДЦ, д-р Маринова) промени бюджета, предложен от кмета, като: оряза средствата за „Сурвакарско село“, намали предвидените пари за кв. „Изток“, намали средствата за скейт площадка в града с „уникалния“ мотив, че не се знаело дали ще има такава…Е, как гражданите да вярват на общинските съветници?

По Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и неговите комисии и взаимодействието им с общинската администрация, групата съветници на БСП и коалиция предложиха заместник – председателите на Общинския съвет да получават заплащане, равно на това на редови общински съветник, а не тройно повече.

„Предложението ни не беше прието. Мотивът да искаме тази поправка е, че заместник – председателите не вършат повече работа от редовите членове на местния парламент и не е необходимо да утежняват допълнително бюджета на Община Перник. Защото кметът наследи 33 млн. лв. дълг все пак“, припомнят от БСП.

Не бива да се забравя, че гражданите на община Перник са изпратили съветниците в Общински съвет да защитават интересите и да работят в името на доброто на града и околните населени места. 

Пожелаваме на колегите в следващото заседание, когато ще разглеждаме върнатото като незаконосъобразно и нецелесъобразно решение на ОС по Бюджет 2020, повече конструктивност в работния процес и повече мисъл за перничани