Дилема в Общински съвет Перник: Да ме снимат или не? Гражданка ги сряза: Не сме сигурни, че си вършите достатъчно добре работата. Искаме да  видим

Дълги полемики сред съветниците на града предизвика едно на пръв поглед съвсем обосновано и основателно искане на граждани от Перник – да бъдат излъчвани онлайн заседанията на Общински съвет Перник. 

Това поискаха група граждани с цел по-голяма публичност и прозрачност. Мотивите им бяха, че заседанията се провеждат в работно време и много граждани нямат физическата възможност да присъстват на тях.

Дискусия възникна обаче по отношение на формата на излъчване на сесиите. Гражданка се изказа, че това, което искат перничани е заседанията да се излъчват на живо в интерент, както прави Столичния общински съвет на своята фейсбук страница.

Жената се обърна към съветниците и ги закова с думите: „Защо го искаме ли? Защото не сме сигурни, че си вършите достатъчно добре работата. Искаме да  видим дали си я вършите добре“.

Съвеници от ляво и отдясно обаче изпаднаха в полемика, в нормативни актове, закони и правилници, които да уреждат как точно да се представят на обществото сесиите им, при все, че по закон те са изцяло публични и всеки гражданин може да присъства на тях.

От една страна съветниците бяха единодушни, че нямат против да бъдат снимани, че са за публичността и че и досега са били излъчвани „на живо“, но в същото време се опитваха да убедят гражданите в залата, че то така лесно не ставало, че трявало да е законно, че имало закон за защита на личните данни, че щяло да излезе скъпо, че трябвало да бъдат уведомявани с мейл, че ще бъдат снимани, че не могло всеки да си снима и качва в социалните мрежи и да манимулира съдържанието на записите и т.н.
Общинският съветник Любомир Жотев предложи да се сключи договорка с кабелната телевизия за онлайн заснемането, като каза, че телевизията има страница в интернет.

Съветничката Милена Милошева припомни, че през 2012 година е имало подобно предложение за излъчване на сесиите, но то не е било прието. Тя бе категорична, че това, което се прави за града, хората имат право да знаят и да изискват. „Смятам, че това ще допринесе за по-добра работа на общинския съвет и че гражданското участие трябва да стане по-активно“, каза още Милошева.

Заместник кметът Стефан Кръстев каза, че абсолютно е възможно да бъдат излъчвани онлайн заседанията по законен начин така, както се излъчват и заседанията на Столична община и парламентарния контрол. По думите му това може да стане и чрез страницата на Община Перник във Фейсбук и общинската администрация има готовност да работи за осъществяването на онлайн излъчване. „Искам да кажа, че ние абсолютно твърдо пподкрепяме такива мерки, за повече прозрачност, това ще повиши и доверието към общата ни работа“, каза Кръстев.

В крайна сметка общинските съветници се обединиха около решението да има излъчване „на живо“, но не в интернет, а по кабелната Телевизия Кракра, като ще бъде инициирана среща между Община Перник и ръководството на телевизията, както и да се внесе проект за решение в Общинския съвет.