Започват дейностите по изграждането на временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово – с. Боснек – яз. „Студена“

Областният управител инж. Емил Костадинов, кметът на Община Перник Станислав Владимиров и представители на Държавна консолидационна компания, обсъдиха стартиращите утре дейности по изграждането на временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово – с. Боснек – яз. „Студена“.

Експертите направиха оглед на спецификата на терена, находящ се преди между селата Чуйпетлово и Боснек, където е вододайната зона на р. Струма и откъдето ще започне същинския работния процес.

В момента на мястото има количество от около 130-140 литра в секунда от ценния воден ресурс, но в определен район той се губи и потъва в карстови пещери.

“Всички усилия са насочени към бързото и ефективно решаване на кризата с водата в Перник. Благодарение на личната намеса на премиера Борисов бяха задействани ресурсите на няколко министерства и днес стартираме работа по изграждане на временно съоръжение, което да спомогне да не се губи вода по трасето до язовир Студена. Това е само първата крачка от дейностите, които са предвидени за решаване на този огромен проблем за перничани”, заяви областния управител на Перник Емил Костадинов. Той допълни, че утре се очаква Община Перник да обяви бедствено положение.

Припомняме, че за справянето с водната криза в Перник бяха отпуснати средства от Правителството. За текущият временен водопровод са поръчани част от тръбите за 1 км. и необходимите материали по полагането им. Осигурена е и налична проходима техника за планираните дейности. По време на обиколката беше извършен оглед и на каптаж „Врелото“.

Коментари

коментара