Пернишки деца от училища и детски градини изпълниха библиотека „Светослав Минков“

Седмица на четенето се проведе в пернишката библиотека „Светослав Минков“

Регионална библиотека „Светослав Минков” посрещна ученици от различни класове и училища в  Седмицата на четенето, която  се провежда от 7-ми до 12-ти декември по инициатива на МОН.

В началото на седмицата библиотекарите четоха приказки на децата от ДГ „Миньорче”. Приказката за Рождество Христово се хареса на малчуганите от подготвителните групи в детското заведение.

Третокласници от ОУ „Св. Иван Рилски” пък дойдоха на следващия ден в библиотеката и слушаха специалната презентация, подготвена от библиотекарите, в която имаше интересни и любопитни факти за най-популярните автори на приказки като Шарл Перо, Ханс Кристиян Андерсен, Братя Грим  и други. Учениците с интерес разгледаха Заемната за възрастни, отдела по Краезнание, Читалнята, но най- интересно им беше в Детския отдел на библиотеката.

„На пътешествие в библиотеката” бяха и ученици от 5-ти и 11-ти клас от Пето СУ „П.Р. Славейков”. Вчера на Разходка в библиотеката бяха и ученици от 8-мо ОУ Кракра Пернишки”, които също видяха мултимедийната презентация „Да четеш е забавно и интересно”.

Посещенията на учениците в библиотеката продължиха и на следващия ден, когато гостуваха отново третокласници от ОУ „Св. Иван Рилски”, както и ученици от СУ „Д-р Петър Берон”. Освен това библиотекарите четоха приказки за Рождество на малчуганите от ДГ „Родолюбче”, а за първи път в детски отдел на библиотеката дойдоха и деца от 9 ДГ „Калина Малина”.

Националната седмица на четенето, организирана от МОН е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Планираните мерки имат за цел преодоляване на причините за ниска грамотност.

Коментари

коментара