ПЕРНИК, 28 НОЕМВРИ: Илюзии, лазери и хип-хоп в уникален по рода си спектакъл!

Фокуси, илюзии, светлинно шоу и хип-хоп. Това са само част от ключовите думи на един уникален по рода си спектакъл, който предстои да се реализира в Перник на 28 ноември в залата на Младежкия дом. Перничани ще станат свидетели премиерно на най-новият спектакъл на известния пернишки илюзионист Икар. Реквизитът за събитието той е подготвял усилено цели шест години, а изненадата за всички ще е неговата лична творческа илюзия, която за първи път ще бъде представена пред публика. И това не е всичко….но за останалото ще разкаже на читателите на zaPernik.com самият Икар…

С много вълнение подготвяте едно различно шоу за пернишката публика, разкажете ни повече.

Икар: Това, което предстои е премиера на новия ми спектакъл, в който ще вземат участие много хора. Това е групова продукция между мен като илюзионист, момичетата от хип-хоп групата dance squad  и Дани Лазер Шоу.

Открийте ни малко завесата. Какво да очакваме от премиерния спектакъл на Икар?

Икар: Спектакълът ще започне с лазерно шоу, аз ще представя пред зрителите две мои илюзии, но по-различното на този спектакъл е, че съм вплел всички стилове един в друг. Друго по-различно, което ще видят перничани е, че давам сюжет на илюзиите си. Всяка илюзия ще разказва история. Първата, с която ще започна е връщане във времето на маите, когато се прави човешко жертвоприношение. За тази продукция работиха доста специалисти. Получи се много хубава хореография от страна на колегата Йовчо Георгиев, момичетата от dance squad ще направят начален танц. Имаме театрализиране на ролите. Едно момиче от балета играе медиум.

Споменахте, че една от изненадите ще е дебюта на ваша нова изцяло авторска илюзия. Разкажете ни повече за нея.

Икар: За първи път в предстоящия спектакъл ще дебютирам пред пернишката публика с най-новата си изцяло авторска илюзия, върху която съм работил в продължение на две години. Новата илюзия ще бъде представена в началото на спектакъла, аз съм автор на реквизита, дизайна и костюмите. А хореографията е на Йовчо Георгиев и на момичетата от група dance squad.

Трудно ли се създават илюзии, Икар?

Икар: Да се създаде една творческа илюзия във време, в което цели корпорации работят…не е лесна работа. Един Дейвид Копърфилд работи със солидни спонсори, има 10 инжинери, които работят за него. Руснаците имат спонсорство от страна на държавата. Това са мощни корпорации, с които не можем да се сравняваме. Но въпреки всичко дръзнах да си създам нещо мое.
Когато Копърфилд за пръв път влезе в Европа, първите си спектакли ги направи в Милано. Аз отидох и го гледах….и след това впечатленията ми бяха такива, че … не бях в състояние да шофирам. Това беше нещо уникално. Той също театрализира илюзиите си, на всяка придава различен сюжет и на мен тогава ми беше необходимо да си „сверя часовника“, да разбера оттук натам как да работя и точно този формат съм вкарал в личните ми спектакли след това.

Патентоват ли се фокусите, страхувате ли се, че някой може да го присвои?

Икар: Наследил съм много опит от баща ми – Спас Луканов, един от най-добрите инженери на Перник. Използвам в конструкцията на реквизита си много забравени технологии, имам много инженерни знания. Така, че тези неща, които изработвам не ме е страх, че някой ще ги откопира, защото….едва ли ще успее (усмихва се).

Разкажете ни повече за това как решихте в спектакъла да се включат момичетата от dance squad?

Икар: Не за пръв път работя с момичетата от dance squad, показват изключителни качества не само като изпълнители на сцената, но са и изключително сериозни и отговорни. Според моите виждания засега това е най-добрият балет в Перник. 
В момента нашумява хип хопа като стил. В спектакъла танцувалният стил ще е хип хоп, а не модерен балет. Аз съм човек, който непрекъснато се учи. Гледам към младото поколение, непрекъснато си правя консултации с тях, търся съвети. Защото моето поколение има много опит и това донякъде ни обременява мисленето. Докато при тях, младите хора, мисленето е много по-бързо, много по-свежо. И когато направим сглобка между опита, който има моето поколение и техните дръзки идеи се получава хубава комбинация. Един човек не може да знае всичко затова, когато нещо се колебая или не ми е ясно, винаги се обръщам към специалист. Много ценни идеи са ми давани от младите.

Като стана въпрос за младите, вие имате и ученици, които се подготвят за света на илюзиите?

Икар: Да, от 15 години ръководя Студио за илюзионни изкуства в Младежкия дом. Имам около десетина ученици. Едно момиче – Моника Маркова – има 10 -годишен юбилей на сцена. Тя дойде малко дете и се зъдаржа при мен 10 години. И сега, в предстоящия спектакъл на 28-ми ноември ще отбележа и нейния юбилей – 10 години на сцената. С Моника ще направим една интересна илюзия между ученик и учител, която ще бъде свъзана с този юбилей.

Искахте да благодарите…

Икар: Аз съм благодарен човек. И искам да отправя една благодарност към вашата медия за интереса към шоуто, както и към всички хора, с които работя. Около мен съм събрал един екип от много добри специалисти и искам да им благодаря за огромния ентусиазъм, с който се включиха в това мероприятие. Не се наложи да ги събирам, да търся хора, те сами дойдоха веднага. Това е групова продукция, не искам да се слагам в центъра на нещата, защото всеки даде максимума от себе си, всичко това да стане факт.

 Икар е на сцена от 38 години, обиколил е доста държави, но в крайна сметка се завръща в България и би желал да остане и да работи тук.
Премиерното му шоу е само началото на едно замислено турне из цялата страна. Въпреки, че Икар има предложения да представи илюзиите си в Италия, където е живял 14 години, той предпочита да се реализира тук, на родна почва. 

Заповядайте на едно наистина магическо изживяване на 28 ноември от 19:00ч. на сцената на Младежкия дом в град Перник!

 

Коментари

коментара