Ръководството на ЧЕЗ се срещна с пернишката управа

Областният управител д-р Александър Александров се срещна с регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал, кметове и заместник-кметове на всички общини от областта.

Това е първата от поредица срещи на ръководството на ЧЕЗ с представители на местните власти в Западна България, целящи по-близка и точна връзка с управляващите на териториите, които обслужват.

„Радвам се, че продължаваме да поддържаме активна и диалогична комуникация с представителите на ЧЕЗ. По този начин заедно осигуряваме най-доброто за населението на нашата област” каза д-р Александров.

На срещата бяха обсъдени дейността на дружествата в България и възможностите за подобряване на качеството на услугите, предоставяни от тях. Крал запозна присъстващите с плановете и приоритетите на компанията през 2016 г.

По време на дискусията бяха обсъдени инвестициите проекти за региона и възможностите за продължаване на ползотворното сътрудничество между ЧЕЗ и общините от област Перник.

среща

“ЧЕЗ инвестира максималното в рамките на ограничените ресурси, с които разполага, за подобряване на услугите и качеството на електрозахранването” каза Карел Крал.

„През 2015 г. в реконструкция и обновяване на съоръжения по мрежата на област Перник са вложени 800 хиляди лева” допълни Петър Холаковски, директор на „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

Петър Нецов – регионален асет мениджър на ЧЕЗ Разпределение, представи няколко от най-значимите проекти, заложени в инвестиционната програма за 2016 г. за област Перник. Единият проект включва подмяна на изолация и основен ремонт на 3 електропровода – в община Перник, по посока на село Боснек; далекопровод Брезник – Трън; в община Земен и Радомир, подстанция Калище. Друга цел през следващата година ще бъде пълна реконструкция и изнасяне на електрическите табла в село Расник.

Мрежата на улиците Луганск и Р. Димитров в Перник също ще бъдат реконструирани.

В хода на срещата между ръководството на ЧЕЗ и представителите на общините бе договорено, да бъдат осъществени индивидуални срещи със всяка община, за да може да бъдат постигнати дълготрайни и максимални резултати за удовлетворяване желанията на крайния потребител.

Коментари

коментара