Кметът на Перник В. Церовска поиска от транспортните фирми да си спазват разписанията

Ново разписание по линиите да утвърди община Перник е решението, което бе взето днес при среща на кмета Вяра Церовска с фирмите за пътнически превоз.Ще бъде назначена специална комисия, която да изготви линеен график, в който да бъде посочено на всяка една спирка в колко часа трябва да бъде определения автобус.Срещата бе провокирана след множество сигнали за нередовни курсове, нарушения и оплаквания от граждани и кметове на населени места.

received_10207260169039840
„Чувствам, че има напрежение и затова исках да се срещнем. Това, което ме вълнува в транспорта е да се спазва разписанието в посочените часове. В общината постъпват страшно много сигнали.Те са писмени от граждани, имаше и оплаквания при последната среща с кметовете на населените места. Хората трябва да са спокойни и да са добре обгрижени в тази сфера. Когато те са доволни от градския транспорт-пътнико потокът е в пъти повече. Те разчитат на разписанието и на превоза, иначе се изграждат други навици“, коментира пред превозвачите кметът Вяра Церовска.
В срещата взе участие и заместник-кметът Денислав Захариев, който категорично заяви, че добрия транспорт за гражданите е на първо място.

received_10207260168999839
„Да създадем добри условия и за вашия бизнес е също важно и всичко това трябва да се случва в една среда без напрежение и без конфронтации, а с диалог. Това можем да го направим, защото винаги сме открити за нови и добри предложения, когато има нужда. Единственото, което искаме от вас е да спазвате разписанията, за да не се получават конфликтни ситуации“, сподели Захариев.
Специални часовници да бъдат поставени на спирката на Бучински път и на начална спирка беше другото предложение, което бе прието. Механизмите ще бъдат дарени от транспортна фирма, а общината ще осигури поставянето им.
„По този начин няма да има разминаване във времето и всички ще се ръководим с тези часовници“, коментира Магдалена Милтенова – управител на фирма „Бус Перник“.
Камелия Виденова – началник отдел „Общинска собственост, транспорт, търговия и земеделие и Петър Дамянов главен експерт от отдел „Транспорт“ представиха снимков материал със заснети нарушения, които се случват по спирките в града. Тръгване извън разписанието, неизпълнение на курсове, качване на повече пътници бяха част от нередностите.
„В момента община Перник прави обследване и до месец ще бъдат поставени камери в града и ще има по-сериозен контрол. Ще прекратим договора на всяка фирма, която нарушава графика и извършва нерегламентиран превоз „, уточни кметът Вяра Церовска.
В края на срещата стана ясно, че всички превозвачи са си подновили автопарковете.
„Почти по всички линии се движат автобуси на метан, има и на дизелово гориво, които са добър екологичен клас. Идеята ни е всички да си обновим парковете и да бъде направено всичко, което е полезно за населението на общината“, похвалиха се превозвачите.