Пенсионерите в Перник изригнаха срещу новите поправки в закона за пенсиите

Снимка: Илюстративна
Областният Съвет на пенсионерите в Перник настоява за отмяна на поправката или даване на възможност на хората да избират по коя формула да бъде изчислена тяхната пенсия. Пред zaPenik.com и гражданите на Перник те заявяват, че тази година около 30000 души стават жертва на неубедителното вмешателство в пенсионната система. Ето точно какво мислят възрастните хора на Перник по този въпрос: 
ДА ЗАЩИТИМ ПРАВАТА НА НОВИТЕ ПЕНСИОНЕРИ
Елементарната справедливост изисква пенсионната система да гарантира правото на работещите да получават на старини това, за което са спестявали. Тези спестявания са техни лични пари. Те разчитат на тях и не желаят подаяния от рода на коледни и великденски добавки или мижави проценти увеличение на пенсиите.

От 1.01.2019 година без обсъждане , без оценка на въздействието и без икономическа обосновка беше наложена нова формула за изчисление на пенсиите. В нея не се зачита осигурителния доход до 01.01.2000 година. По информации от медиите по този начин се ощетяват и се отнемат права на около 37% от новите пенсионери.
Посочват се примери на два и повече пъти по-малък размер на пенсията в сравнение с изчисления по старата формула. Голяма част от новите пенсионери в Перник се оплакват от това,че след 2000 година са осигурявани върху по-малък доход,отколкото преди това.

Старите пенсионери години наред са ощетявани и подлагани на дискриминация от нежеланието пенсиите да се преизчисляват ежегодно със средния осигурителен доход от предходната година. През 2019 година около 30000 души стават жертва на неубедителното вмешателство в пенсионната система .

Ние, Областната организация на Нов Съюз на пенсионерите, заставаме зад правата на новите пенсионери и настояваме за отмяна на поправката или даване на възможност на хората да избират по коя формула да бъде изчислена тяхната пенсия.

Призоваваме всички пенсионерски сдружения ежемесечно да предприемаме действия за реализация на това искане. Нека да осъществим непрекъснат поток от петиции до партиите в Народното събрание, до Омбудсмана и до Президента на Републиката.

Даваме публичност на нашата позиция в изпълнене на повелята Новият съюз на пенсионерите да бъде компетентен глас на възрастните хора в нашата Родина.
 
Областен съюз на пенсионерите – гр. Перник

Коментари

коментара