Какво мислят възрастните хора в Перник за Евроизборите?

Областният Съвет на пенсионерите в Перник изпрати до zaPernik.com своята позиция по отношение на предстоящите избори за Европарламент. Според пенсионерите в града ни, болшинството от възрастните хора считат, че тези избори нямат значение за живота им. Те са разделени на хора, които биха гласували по партиен принцип, хора, които биха гласували за личности и хора, които въобще не биха гласували. 

Публикуваме становището на възрастните хора в Перник в лицето на Областния Съвет на пенсионерите: 
Наближават изборите за Европарламент. Свидетели сме на различни действия и коментари, свързани с определяне на водачите и формирането на депутатските листи.

Голяма част от хората, особено пенсионерите считат, че тези избори нямат значение за нашия живот и нашата съдба. В разговорите по кафета и клубове се чуват различни мнения. Едни говорят за гласуване съобразено с партийния си възглед. Други се ръководят от водачите и участниците в листите. Голяма част обясняват ,че няма да гласуват. Значителен брой предлагат да се гласува с невалидна (задраскана) бюленина като израз на протест на това, че ЕС не се интересува от социалната съдба на българските граждани.

Възрастните хора имат редица права, регламентирани във важни европейски документи. С европейския стълб на социалните права ЕС пое ангажимент да ги защитава. От правото на справедливо възнаграждение до правото на здравни грижи и минимален доход за достоен живот. До сега нито един евродепутат не е коментирал как тези права се реализират в България. Изборите за Европарламент са подходящ момент да дадем гласност на проблемите на възрастните хора, свързани с ниските доходи, влошеното здраве и социалната изолация.

Във връзка с това, Областния съвет на Нов съюз на пенсионерите в Перник предлага да подкрепим тези кандидати, които се ангажират да работят за независима Европа, солидарна с нас, за нашите права и правят публичен отчет на всеки 6 месеца за това, което са извършили. Нека чрез отношението към евроизборите и гласуването да покажем, че не може :
– След 40 години честен труд и създаване на блага, да получиш пенсия по-малка от официалния праг на бедност;
– Дискриминацията по-възрастов признак, чрез отказ от ежегодно преизчисление на пенсиите със СОД;
– Незачитането на осигурителния доход преди 1.01.2000 г.;
– Необезпечеността на финансово достъпни профилактични и лечебни медицински грижи с добро качество , не са европейски ценности и България няма бъдеще като забравена периферия на ЕС.
 
Областен Съвет на пенсионерите – гр. Перник