Четвърта година Перник e в списъка с трайно закъсалите общини

Перник продължава да е сред седемте общини, които трайно стоят в списъка за финансово оздравяване вече четвърта година. Това сочи анализ на финансовото министерство за финансовото състояние на общините в края на 2018 в сравнение с 2017 година. За всички вече е ясно, че натрупаните и невърнати дългове през годините изпратиха Перник на дъното, доведоха до запор на сметки, теглене на заеми, които да връщат стари заеми и т.н. 

Въпреки всичко Община Перник е поела по пътя на финансовото оздравяване и доколкото е възможно погасява старите си задължения. В началото на 2019 година, кметът на Перник Вяра Церовска заяви, че започнахме изпълнението на оздравителната програма с 22 256 982 лв. просрочени задълженияВ момента просрочените задължения са 9 824 790 лв. За две годишния период от изпълнението сме погасили 12 432 192 лв., натрупани в предишни управления на Община Перник.

Каква е обаче общата картинка в страната и кои са другите общини от списъка за финансово оздравяване?

Според анализа на министерството се заключва, че българските общини все по-добре управляват финансовото си състояние. 38 кметства в страната са с повече собствени приходи и само 8 чакат помощ от хазната.

Общините, които отговарят на три и повече от критериите за класирането им като общини с финансови затруднения през 2019 г., към края на 2018 г., са се увеличили с 17 при 13 броя към края на 2017 г.

17-те общини са Кресна, Струмяни, Созопол, Белоградчик, Брегово, Димово, Криводол, Оряхово, Кърджали, Кочериново, Септември, Перник, Цар Калоян, Девин, Неделино, Чепеларе, Стамболово.

Четири общини отпадат от списъка за финансово оздравяване през 2019. Това са Симитли, Грамада, Рила и Сапарева баня.

Осем общини пък са влошили състоянието си и от тази години 2019, попадат в списъка за финансово оздравяване. Това са Кресна, Созопол, Брегово, Криводол, Оряхово, Кърджали, Цар Калоян и Девин.

Перник е в третата група – на Общините, които трайно попадат в списъка за финансово оздравяване през 2016 г., 2017 г., 2018 г. и през 2019 г. Това са  7  общини – Струмяни, Димово, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.