Увеличиха заплатите в пернишката болница. Директорът д-р Митов отчете стабилност, нови апарати и пестене на средства

Увеличиха заплатите на медицитските работници в пернишката МБАЛ „Рахила Ангелова“. Това се дължи на увеличениено на минималната работна заплата. 120 души вече ще получават с 50 лева повече от въднагражденията си досега, каза директорът на болницата д-р Анатоли Митов.

„На всички сестри щата се вдигна с определена сума, като на една голяма част имаше реално увеличение на заплатите, при други това не се получи,тъй като на този етап финансовите средства, които имаме не ни го позволяват, въпреки желанието, което имаме“, каза пред Тв Кракра Анатоли Митов.

Той уточни, че и при лекарите се е вдигнал щата, но и при тях увеличението е при клас прослужено време.

Пернишката болница очаква обещаните от Министерството средства за общинските и боластни болници. Повече пари в бюджета означава не само изплащане на дълговете, но и ръст на доходите на работещите в МБАЛ „Рахила Ангелова“, каза още Митов.

До момента в болницата са подновили автопарка и са закупили нова апаратура. Закупен е нов палароскопски апарат, високотехнологичен. Болницата има 12-годишен опит в подобен вид операции. Основно те се извършват от доктор Станков и доктор Митов. „Усложненията при тези операции са доста под утвърдения световен стандарт, с което се гордеем“, каза Митов.

Закупен е и нов дихателен апарат за реанимация и нов анастезиологичен апарат, произведен в Англия. Закупени са два диализни апарата, които се очакват да дойдат. Със средства на болницата е закупен и аудиометър за „уши, нос, гърло“. Чрез целево финансиране от Министерството са закупени водоочистваща система, както и хладилна камера за съдебна медицина. С нов е подновен и овехтелия микроскоп на болницата.

Болницата е прекратила договора с фирмата, превозваща болните на хемодиализа и са закупени на лизинг два нови автомобила.

„Караме си ние хемодиализно болните, като по този начин хем уплътняваме работното време на шофьорите, хем и спестяваме доста пари, някъде на годишна база около 25-30 000лв, въпреки лизинга, който изплащаме“, доволен е Митов.

В момента тече и основен ремонт на второ вътрешно отделение, който се очаква да приключи до края на месец март. Пернишката болница очаква и дарение на легла от Малтийския орден. С това дарение, по думите на директора Митов ще бъдат спестени също около 30 000лв. „Леглата са доста скъпи, качествени, електрически“, допълва той.

С капиталовите средства на Министерството ще бъдат ремонтирани инфекциозното и отделението по неврология.

Коментари

коментара