НА ЖИВО В ZAPERNIK.COM: Съветникът, който гласува, когато го няма! Горещи разкрития за манипулациите в Общинския съвет на Перник!

Милан Миланов

– Добър ден, уважаеми читатели и зрители на сайта ZaPernik, намираме се в центъра на град Перник, 24 часа, след като обявихме за издирване общинският съветник Милан Миланов в нашия уебсайт, тъй като неговото име беше тема номер 1 в честванията на 3 март и в политическото пространство на Перник последните дни. Той се свърза с нас, може би час след като обявихме новината и поиска да се срещне с нашия екип, за да обясни и на читателите ни, всичко, което ни вълнува по темата с проведената сесия на Общински съвет Перник в четвъртък, в която без да присъства на заседанието, г-н Миланов гласува – името му излиза в списъците с гласували по 13 точки. Нека започнем от там, да изчистим едната от спекулациите, че вие се намирате в чужбина и последните 10-15 дни вие не сте в града. Спрягаха се няколко дестинации – Америка, Куба, курорти в България…Каква е истината?

Аз нямам какво толкова да коментирам и да изпадам в подробности. Казах Ви – грижа се за близък човек в деменция, който в деня, когато беше сесията, той получи инсулт. Трябваше да бъде транспортиран в София и т.н. Това са неща, свързани с живота. Не бих искал да попадам в дребнотемие, защото всеки един от Вас, който се интересува от мен и би искал да ми помогне, включително и тези, които поставят проблеми на сесия къде съм и що съм, пращат ме в Хавана, Америка и т.н., биха могли да ми вдигнат телефона и да ме попитат как съм и какво правя, имам ли нужда от съдействие, от помощ и т.н. Не виждам смисъл да коментирам неща, които не касаят политическото действие. Това са лични теми, които всеки един от нас трябва да изпълни своите човешки задължения и не влизам в никакви подробности.

За най- голямо съжаление, отново предстои предизборна кампания. Само след няколко месеца ще са местните избори и отново някой се опитва да демонстрира мускули, за сметка на някой друг. Аз се учудвам, че продължавам да бъда все виновен на Българската социалистическа партия. Толкова дълги години каквото и да се случи, все аз съм виновен. Не виждам какво са ме персонизирали и с мен започват своята политическа кампания. Има една народна приказка – всяко зло за добро. Аз не бягам от своите отговорности и своите задължения, заявих, че не съм бил на сесията, не съм гласувал, не бих искал да коментирам как е станал механизма, защото това не е моя работа. Има хиляди варианти, по които може да се коментира кой , как и защо се е наложило да гласува с моя глас. Най-малкото елементарното присъствие се отчита с подпис. А моя подпис, тъй като съм учител по професия, е малко специфичен и е труден за фалшифициране. Тук няма никакъв проблем и интрига.

– Вие не сте се присъствал на присъствения лист, защото не сте присъствал на сесията?

Разбира се. Аз пак казвам – имам подпис, който трудно някой би могъл…

– Прилича ли на Вашия?

Не съм го видял. Трябва да го видя, но няма такъв, който да ми фалшифицира подписа, ако не е опитен специалист във фалшифицацията.

– Как става така, че Вас ви няма, а гласувате?

Не мога да ви кажа. Сигурно трябва друг да даде обяснение. За себе си имам едно обяснение – може да е техническа причина, техническа грешка, тази система на самата сесия, двама от съветниците, не за първи път, системата не ги отчита, че са в залата и те не могат да гласуват.

– Визираме Димитър Колев и Мартин Баретата, но останалите съветници казват, че те са влезли в залата след края на гласуването, тоест гласуването е било приключено.

Не мога да ви кажа, не съм бил в залата. Но и друг път е имало случаи, включително и за колегите от Българската социалистическа партия, когато системата не отчита гласуванията и те стават и се заявяват, че са в залата и гласуват, пък системата не ги отчита. Може да се е случил някакъв технически пробив в системата.

Аз мога да коментирам, че когато бях председател, за първи път вкараха таблетите в системата за използване от съветниците, но не и за гласуване, по простата причина, че поименното гласуване е най-добре, когато всеки един стане в залата и се заяви своята позиция. Има точки, които са с поименно гласуване и електронната система, без да са монтирани пултове, както е в парламента е качена на таблетите и GSM-ите лесно може да бъде манипулирана.

– Когато човек е на сесия – да забие бутона, екрана да се изключи, нещо да забие, да се рестартира системата да се нарече техническа грешка, но когато общински съветник въобще не присъства, а системата да гласува, това вече какво е?

Трябва да питате специалистите, които поддържат системата и този който ръководи системата.

– Къде седи вашият таблет по време на гласуването?

Моят таблет седи в бюрото ми, в кабинета на заместник- председателите. Там си го оставям, но не само с таблет се гласува. Гласува се с GSM.

– Тоест всеки може да гласува с GSM-а си?

Да, вкарва си паролата, което не е чак толкова трудно, защото се знае от много хора.

– Как така?

Ми от специалистите, които поддържат системата. Поне няколко човека знаят паролата.

– Техническите лица знаят паролата на общинските съветници?

Поне няколко човека знаят паролата. Без да ти е таблета при теб, може с GSM, който не е обикновен, влиза вход в Общински съвет и гласува.

– Вие давали ли сте си паролата на някой от Вашите колеги?

Първо аз не си зная паролата, ако трябва да съм откровен.

– Е как така гласувате?

Не си знам паролата, защото е инсталирано на таблета бутон и аз с този бутон знам като влеза на таблета и само в зала Панорама мога да гласувам. И ако ме питате – не мога да ви кажа каква е моята парола.

– Тя автоматично….

Те са ги настроили самите специалисти всички таблети, след това, колегите които нямат таблет поради някаква причина – забравили го или не им работи,не са заредени, настройват им го на телефона.

– Излиза, че техническите лица са по-висши в тази електронна система, след като те контролират паролите, знаят паролите и обезпечават целия процес по гласуване.

Технически така е.

– Това скандализира цялата система.

Еми…Не бих могъл да коментирам. Технически не съм в компетенцията си да коментирам това нещо.

– Притеснен ли сте, че някой гласува докато ви няма, или системата гласува докато ви няма, а тя системата се настройва пак от някой?

Вижте, притеснително е защото ме вкарват в един скандал, в който не намирам своето място. Не виждам необходимост да бъда център на вашето внимание и вниманието на пернишката общественост. Не виждам повод. Не смятам, че председателя на трибуната, в качеството си на председател, може да манипулира системата. Той само отчита това, което се гласува. Таблетите, които вкарахме да обслужват общинските съветници са много добри, но по-добре, когато има поименно гласуване, точки които касаят и изискват примерно 28 гласа да се гласува поименно и ако сега се поинтерувате за бюджета, който беше много важен за Перник, гласуването беше поименно.

– Тогава отново не е имало доверие към тази система ли?

Еми поне за себе си така мисля.

– Това не опорочава ли тези години, в които тя е работела?

Не мога да ви кажа. Не искам да коментирам. Има си ръководство, специлисти и така.

– Имате ли лично обяснение, какво се случи в четвъртък?

Аз не съм гласувал. Имам си свои хипотези, които не бих могъл да коментирам.

– Разговаряхте ли с председателя на Общинския съвет Иво Савов, чухте ли се оттогава?

Чухме се по телефона, да.

– Той обясни ли ви какво става?

Аз съм в позицията не да изисквам аз обяснения, защото той е председател. Смятам, че за случая, който вие коментирате, той не носи персонална вина.

– Е кой носи г-н Миланов?

Не мога да ви кажа. Аз ако знаех, бих ви казал. Той персонална вина в момента за начина, по който се е провело гласуването не носи.

– Защо не излезе да обясни тогава той?

Господин Тишкин, вие ме питате мен, аз не съм говорител на никой. Аз мога да кажа за себе си, но той не носи отговорност…

– Притеснен ли сте, че някой гласува от ваше име?

Притеснен съм, че позицията, която стана миналия четвъртък, може всеки един по този начин да изпадне в ситуацията, която аз изпаднах. А може всеки един да е бил в такава ситуация.

– Това е страшно. Това опорочава цялото гласуване, откакто е въведена системата.

За мен тази система, когато се гласуват решения, които изискват 28 гласа, както е разпореждане с общинска собственост е необходимо персонално гласуване, защото и аз да бях председател и вие да бяхте, от залата не може да видите всички 41 души, които са се навели над таблета и натискат даденото копче.

– Ще искате ли да се направи проверка, ще направите ли разследване, ще подадете ли сигнал в прокуратурата, за да се установи истината, около това, кой злоупотребява…

Не ме забърквайте в тема, в която да наливам вода в мелницата на хора, които се опитват да извлекат политически девиденти в навечерието на изборите.

– Говоря за фалшификацията…?

Аз не зная дали е фалшификация. След като разговорям и по-подробно получа информация от председателя, може да е техническа грешка, може да коментирам.

– Вие приемате ли за нормално техническа грешка: човек, който го няма да гласува?

Разбира се, че не приемам такова нещо. Съвсем естествено е, че не мога да приема такова нещо. Какво е станало със самото гласуване, не мога да ви кажа в момента. Както виждате то е отреагирано веднага, още същия ден, как го пишеше в сайта е насрочен председателски съвет…

– Това не отменя случилото се…

Дано този, който ръководи Съвета си е извлякъл поуката, че такива решения трябва да се гласуват в зала поименно и той да гледа..

– Това е крах на системата, ако се признае, че гласуванията са манипулирани технически.

Вие ако си спомняте, депутатите можеха да гласуват с няколко карти едновременно. Много труд се вложи, докато се усъвършенства системата и още не е усъвършенствана, защото определени депутати, гласуват с няколко карти на своите колеги. А нашата система е много далеч от тази, която е в парламента. Тук трябва да бъде направена една зала, която да бъде зала на общинския съвет, както в София, Бургас, Варна. Тази зала да има пултове за гласуване и всеки един съветник не да седне в множеството хора на зала Панорама, където се губат и не можеш да видиш кой, къде и как е седнал и този пулт всеки един съветник гласува. Ние въведохме нещо, което не е нормално и ефективно.

– Как техническата грешка ще успее да фалшифицира на листа вашият така труден подпис в присъствения лист?

Поне аз като говорих с господин председателя, разбрах, че нямам подпис за приключване на сесията.

– Но за началото…?

За началото ще видя и ще ви кажа дали има такова нещо. Аз не съм бил в залата. Не съм присъствал….

– Не сте се подписвал…?

Не съм се подписвал.

Това трябва да излезе и той да каже и да обясни. Ето тези въпроси ще му бъдат зададени и на председателя на ОС…

Аз не излизам от позицията да правя своя защита, а тези доброжалатели, които свързват моето име.

– Вашето име излиза от екрана…?

Ами хубаво, ама да ми бяхте звъннали същия ден: Абе, Миланов, не си в зала, на Хавана ли си, на Панама ли си…

– Никой ли не ви се обади?

За съжаление не. От тези колеги никой не ми се обади.

– Дори от Вашата група?

Аз съм информирал г-н председателя на нашата група, че няма да бъда в зала – г-н Димитров и г-н Колев, че няма да бъда в зала. На мен ми се случи в последния момент.

– Седи ли въпроса г-н Миланов за нов председател на Общинския съвет? Вие сте едно от имената, които се споменават, за евентуален такъв?

Миланов осем месеца преди изборите да стане председател е несериозно да се подхожда като вариант. Това са само осем месеца. С мен да си измият ръцете – няма да станат. Към днешна дата, председателят не носи отговорност за това, което се случи..

– А кой носи отговорност за тази техническа система?

Хиляди въпроси, които технически грамотни лица могат.

– Все пак той въведе тази система?

Безспорно. А за председател на Общински съвет се носят винаги слухове. Все пак, за да бъде председател някой , който и да е той, трябва да бъде човек, който трябва да си даде ясен отговор, за няколкото месеци до изборите, които са твърде кратки, ще се загърби ли с такава задача…

– Все пак политиката е отговорност…?!

Тя политиката е отговорност, ама общинският съвет и общинската администрация е на своя финал. Само след половин година ни предстоят местни избори и всеки един от гражданите ще си дадат отчет затова, какво се е случило досега и какъв избор ще бъде направен.

– Смятате ли, че този общински съвет беше най-слабият от 89-та година насам?

Мога да ви кажа,че с всеки мандат, нивото на общинския съвет пада. Основната причина според мен, че до 2003 година съветниците не получаваха възнаграждение. Съветниците бяха избирани да защитават политики. След като се въведе възнаграждението на общинските съветници и започнаха да стават неща, които в един общински съвет политиката минава на заден план и на преден план са други интереси.

– Парите ли опорочиха?

Ами то не е само за Перник.

– В Перник вземат най-големите заплати?

Тук проблемът е спорен. Мога да ви дам пример със София, където възнаграждението е в пъти повече , но не под формата на заплата, а под формата на участие на комисии, командировъчни и т.н. Законодателят даде право всички общински съвети да определят възнаграждение. Перник не взема тавана от възнаграждение. Законодателят е дал 75% от възнаграждението на председателя на Общинския съвет.

– Тоест може още..?

Може още! Ако влизат хора, които защитават определена политика и програма, а не влизат хора за възнаграждението, няма да е така. Но това е работа на законодателя.

– Идват избори няколко пъти казахте, кой ще спечели Вяра Церовска или Станислав Владимиров Станката. Това са основните кандидати от ГЕРБ и БСП.

Няма спор, че който и да се яви, ако не е подкрепен от двете големи политически сили, няма да бъде избираем – на пазара няма да бъде търсена стоката. Мога да коментирам, когато минат изборите за евродепутат през месец май. Тогава ситуацията ще е малко по-избистрена. В момента преди евроизборите, надеждите са много на живи.

Милан Миланов на живо пред zaPernik.com от площада в Перник