ГЕРБ каза какво ще направи за Перник през 2019 година

„Бюджетът на Община Перник за 2019 година предоставя нови алтернативи за още по-добро развитие на общината“ сподели общинският съветник Андрей Павлов. Той подчерта, че още от началото на мандата си кметът Вяра Церовска и нейният екип работят усилено за финансовото стабилизиране на общината.

„Благодарение на разумна политика и строга финансова дисциплина, бюджетът за тази година ще бъде увеличен с цели 15 процента. Това от своя страна ще позволи допълнителни капиталови инвестиции и подобряване на инфраструктурата на града. Цифрите показват ясно увеличението в общияразмер на бюджета. В същото време намаляват просрочените задължения.

Увеличават се инвестициите. Предстои да се реализират големи проекти в т. ч. изграждане на ВиК инфраструктура и проект за Интегриран градски транспорт, който всъщност е от изключителна важност за жителите на града и ще гарантира подобряване на жизнените и екологични условия в града, създаване на по-ефективен, бърз и екологичен градски транспорт с по-малко потребление на енергия, намаляване на отрицателното влияние върху околната среда чрез поддържане на градска транспортна система от екологични превозни средства.

Освен това предстои завършването и на няколко проекта от социалната инфраструктура, както и предстои да се реализира програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Общината“, заяви Андрей Павлов.

Зам.-председателят на ОбС Румяна Гьорева отбеляза, че едва ли има някой, който да не иска община Перник да се развива, да просперира и да бъде по-добро място за живеене.

„Общинските съветници трябва да подкрепят Бюджета за 2019 година, защото той е балансиран и реално изпълним. Гражданите на Перник трябва да са наясно, че в него са заложени стратегическите цели и основните приоритети на община Перник. Сред тях е и основния приоритет в държавата, образованието и образователната инфраструктура. Много голям дял от средствата на общината са заложени именно там. Като приоритети са изведени още здравеопазването и фискалната устойчивост. Не са забравени и всички други секторни политики“, отбеляза Гьорева.

„Като прибавим изпълнението на собствени приходи, което е над 100 процента, събрани са 2.5 млн. лева повече в сравнение с миналата година. Изградиха се важни обекти, свързани с инфраструктурата, сред тях са още моста над р. Струма, Парк на предизвикателствата, предстои изграждане на 2 кръгови движения. Като община във финансово-оздравителен план, за две години ние сме изпълнили ангажиментите си за поети разходи и плащания на просрочени задължения. Погасени са почти 12,5 млн. лева“, заяви още Гьорева.

Общинският съветник Любомир Жотев подчерта, че в Бюджет 2019 са заложени по-високи параметри.

„Бюджетът ще бъде изпълнен. Ще имаме култура, образование, инфраструктура, спорт и инвестиции. Не бива да се плашат гражданите на община Перник. Политиките са така балансирани, така че в Перник да има развитие на дейностите и услугите“, каза още Жотев.

Коментари

коментара