Трънският цер от село Рани Луг стана „Дърво на 2018 година“!

Над 300-годишния дъб-цер в трънското село Рани луг спечели първо място в конкурса „Дърво с корен 2018″. Вековният гигант е събрал 1 236 гласа при гласуването, съобщи Людмила Гюрова пред сайта Zapadno.com.

Гласуването в конкурса приключи през есента на миналата година, но резултатите бяха обявени по-рано днес. Общо 3 011 редовни гласа са подадени от приятелите и любители на конкурса „Дърво с корен“ за двете категории на конкурса през 2018 година, победителите в които се определят чрез гласуване. От тях 2 139 са били за петте дървета, състезаващи се в категорията „Дърво с корен 2018“, а 872 – за трите дървета в категорията „Вековните дървета говорят“, уточняват от фоданцията.

Вековното дърво от Трънско влезе в битка за първото място с 600-годишния цер, който расте на границата на землищата на бобошевските села Скрино и Пастух.

Над 300-годишният дъб-цер расте до двора на църквата „Свети Николай“ в трънското село Рани луг и беше номиниран от Пенко Янков. Височината на дървото е 20 метра, а обиколката му е около 4 метра и 80 сантиметра. Резултатите от гласуването в конкурса бяха обявени днес, на обяд.

От 1 февруари ще започне гласуването за „Европейско дърво на годината за 2019 г.“, в което ще се включи избраният български победител в категория „Дърво с корен 2018“.

Коментари

коментара