Ново изследване: Грипът може да ви докара инфаркт

Както вече писахме, Перник е един от градовете, изправени пред грипна епидемия. Броят на заболелите расте, а вече четири града в страната са „под карантина“. На фона на това идва и едно ново изследване  на американски лекари, които установили пряка връзка с грипа и инфаркта. Особено рискова група са хора, предразположени или преживели инфаркт, с исхимични болести, както и диабетици. 

Новото изследване от Бостън, направено в края на миналата година за пациенти с остър миокарден инфаркт е уставоило, че над 50 процента от тях са боледували от грип в рамките на последните седем дни.

„При пациенти, които са с исхимична болест, грипът отделя своите токсини, влошеното състояние на пациента води до нарушение на вътрешното покритие на артериите, това води до разпукване на малки или средни плаки, които все още са слаби и чувствителни и точно това довежда и до острия инфаркт на миокарда“, обясни пред телевизия Кракра  кардиолога от Перник доктор Генчо Арабаджиев.

Той подчета, че грипът е особен рисков за пациенти с исхимична болест на сърцето, преживян инфаркт, хипертония, или захарен диабет. При пациенти с тези болести, които имат съмнения за грип е препоръчително да се консултират с лекар, а не да прилагат самолечение, тъй като има вероятност при неправилно лекуване грипът да завърши с фатален край.

В момента кардиологията в пернишката болница е пълна с пациенти с обострени състояния.

Според доктор Арабаджиев студеното време е опасно, тъй студа свива артериите, за задържи топлината на тялото и това води до усложнения. През топло време, когато артериите се разширяват, тялото може да функционира нормално.

С две думи: Стойте си на топло и се пазете.

Повече пожете да прочетете тук: 

Перник пред грипна епидемия!

 

 

.

Коментари

коментара